Facebook bloķējis lapu par SS latviešu leģionu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть "Фейсбук"
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālais tīkls Facebook slēdzis Otrajā pasaules kara laikā hitleriskās Vācijas pusē karojušo Waffen SS latviešu kaujinieku atbalstītāju grupu.

RĪGA, 11. augusts — Sputnik. Sociālais tīkls Facebook slēdzis grupu "Foto un stāsti par Latviešu leģionu un Latviešu karavīriem 2 PK", kuras dalībnieki publicēja karavīru fotogrāfijas, atmiņas no avīzēm, grāmatām un ģimenes arhīviem, informēja nra.lv.

Viens no grupas administratoriem Māris Jurciņš nosūtījis sūdzību Facebook, taču atbildi nav saņēmis.

Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
SS leģionāru gājienā Rīgā piedalījušies apmēram 1,5 tūkstotis cilvēku

Viņš apgalvoja, ka grupa, kurā bija vairāk nekā trīs tūkstoši dalībnieku, nospraudusi mērķi popularizēt leģiona tēmu Latvijā.

SS latviešu leģionu no divām grenadieru divīzijām izveidoja nacistiskās Vācijas vadība Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā. Tā rindās bija aptuveni 150 tūkstoši cilvēku.

SS, tāpat kā SD, gestapo un nacionālsociālistiskā vācu partija atzīts par noziedzīgu organizāciju Nirnbergas procesa laikā, kad tika spriesta tiesa pār galvenajiem nacistiskajiem kara noziedzniekiem. Tāpat par noziegumiem pret cilvēci atzīta koncentrācijas nometņu radīšana, kas cita starpā tika organizētas arī ar SS spēkiem.

1943, gada 24. martā Heinriks Himlers izdeva pavēli, kas precizēja "latviešu leģiona" jēdzienu – latvieši, kuri pilda karadienestu visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policistu bataljonus.

1944. gada 16. martā leģiona vienības sāka cīņu pret Sarkano armiju Veļikaja upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Šī iemesla dēļ Leģionāru diena Latvijā tiek svinēta 16. martā.

Šajā dienā Rīgā pēc tradīcijas notiek bijušo leģionāru un viņu atbalstītāju gājiens.

Krievija uzskata, ka tamlīdzīgu gājienu organizācija veicina miljoniem bojāgājušo piemiņas apgānīšanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas par nacisma glorifikācijas nepieļaujamību. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka tas ir kauns ES un NATO.

Ziņu lente
0