Ūdens viesuļvētru invāzija Latvijā

© Foto : Rachel McBeeСмерч
Смерч - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Siltais ūdens Baltijas jūrā kļuva par ūdens viesuļvētru invāzijas iemeslu Latvijā: šī dabas parādība novērota Ventspilī, Jūrkalnē un Ainažos.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Sestdien, 4. augustā, tādu parādību kā ūdens viesuļvētras varēja vērot Ventspils, Jūrkalnes un Ainažu iedzīvotāji, vēsta Mixnews.lv.

Viesuļvētra - Sputnik Latvija
"Velna slota" norāva jumtu tipogrāfijai Jelgavā

Sinoptiķi apgalvo, ka šogad ūdens viesuļvētru Latvijas piekrastē ir vairāk, nekā iepriekšējos gados. Savukārt par iemeslu kļuva ūdens temperatūras palielināšanās Baltijas jūrā. Parasti viesuļvētra parādās tā dēļ, ka ūdens jūrā sasilst un virs sasilušās jūras virzās aukstā gaisa viļņi. Taču šogad Baltijas jūras lielākajā daļā ūdens temperatūra ir par 4-9 grādiem augstāka par normu, vietām ūdens iesilis pat līdz +25 grādiem, un aukstais gaiss nav nepieciešams priekš ūdens stabu veidošanās.

Ūdens viesuļvētras ir atmosfēras viesuļu stabi, kuri kļūst redzami ūdens tvaika kondensācijas laikā gaisā. Tie var veidoties zem pērkona negaisa mākoņiem un citiem gubu mākoņiem. Ja ūdens viesuļvētra laižas no pērkona negaisa mākoņa, pēc spēka tā līdzvērtīga tornado.

Latvijā visbiežāk sastopamas ūdens viesuļvētras, kas veidojas zem gubu mākoņiem, pūšot lēnam vējam. No sākuma viesulis veidojas pie ūdens virsmas un pēc tam izaug līdz mākonim. Šādi ūdens stabi pārvietojas lēni vai arī vispār nekustās. Šī parādība lielākoties notiek augustā un septembrī. Vienlaikus iespējams redzēt pat vairākas viesuļvētras, kas veidojas vienuviet.

Sociālo tīklu lietotāji jau dalās ar šīs uzmanību piesaistošās dabas parādības fotogrāfijām.

Saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, šīs nedēļas sākumā gaisa temperatūra Latvijā vēl mazliet pazemināsies, savukārt nedēļas vidū atkal gaidāms stiprs karstums. Šodien, 6. augustā, un otrdien, 7. augustā, gaiss iesils līdz +22…+27 grādiem. Debesis daļēji klās mākoņi un vietām gaidāms lietus un pērkona negaiss. Pūtīs vājš rietumu vējš.

Taču jau trešdien, 8. augustā, dienas otrajā pusē gaisa temperatūra atkal pacelsies līdz +26…+31. Ceturtdien un piektdien karstums pastiprināsies līdz +30…+35 grādiem. Iespējams pērkona negaiss. Meteorologi uzskata, ka šādi laikapstākļi saglabāsies līdz piektdienai, 10. augustam, kad no rietumiem Latvijā ienāks aukstā gaisa masas.

Sausums Latvijā

Šogad lauksaimnieki Latvijā saskārušies ar jaunu nelaimi — sausumu. Nokrišņu daudzums Latvijā ievērojami atpaliek no klimatiskās normas. Bez lietus iet bojā dārzi un lauki. Lopkopji ir spiesti nokaut daļu dzīvnieku, kam nepietiek barības. Būtiski cietusi ogu un augļu raža.

Vejaraditajs - Sputnik Latvija
Eiropā viesuļvētra "Eleonors" aiznesusi trīs cilvēku dzīves

Jūlijā 25 pašvaldības nosūtīja Zemkopības ministrijai lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā.

Tomēr Krīzes padome nolēma, ka ārkārtas stāvokļa pasludināšana un speciāli atbalsta pasākumi nav nepieciešami. Padomes locekli izsludināja nacionālu stihisko nelaimi lauksaimniecībā, kas, iespējams, ļaus sniegt palīdzību fermeriem katrā konkrētā situācijā.

No karstuma cieš ne vien dzīvnieki un ražas. Birojos strādājošie latvieši arī cieš no augstajām temperatūrām. Valsts darba inspekcija (VDI) jūlija beigās saņēmusi vairāk nekā 30 sūdzību par karstajam laikam nepiemērotiem darba apstākļiem. Savukārt 26 latvieši šogad miruši tieši darba vietās.

Ziņu lente
0