ĀCM draud 15 tūkstošiem cūku lielā saimniecībā

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСвиньи в стойле
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākais ĀCM uzliesmojums Latvijā kopš 2014. gada reģistrēts Saldus novadā.

RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Zemnieku saimniecībā "Druvas Unguri" Saldus novadā reģistrēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, vēsta Pārtikas un veterinārā dienesta tīmekļa vietne.

Uzņēmuma darbība ir apturēta. Iemeslus, kuru dēļ slimība, iespējams, nokļuvusi saimniecībā, noteiks epidemioloģiskā izmeklēšana.

Cūkas aizgaldā - Sputnik Latvija
ĀCM uzliesmojums: fermā pie Jelgavas reģistrēti drošības pārkāpumi

Patlaban ap uzņēmuma teritoriju noteikta karantīnas zona 3 km rādiusā un uzraudzības zona 10 km rādiusā. Šajā teritorijā pastiprināta cūku reģistrācijas un drošības noteikumu ievērošana, kā arī dzīvnieku veselības stāvokļa kontrole. Īpaša uzmanība tiks pievērsta dzīvnieku un gaļas produktu pārvadāšanai.

Pārtikas un veterinārais dienests gatavojas iemidzināt saslimušās cūkas ar gāzi, nevis nokaut. Lai pēc tam likvidētu visu dzīvnieku liemeņus, būs vajadzības vismaz deviņas dienas.

Nepieciešama arī nauda – 367 tūkstošus eiro piekritusi piešķirt valdība no budžeta neparedzētiem izdevumiem. Vēl 60 tūkstošus piešķirs PVD. Iespējams, būs nepieciešami līdzekļi arī no Saldus pašvaldības kases.

Dārgākais pasākums ir cūku transportēšana sadedzināšanai specializētā uzņēmumā. Būs nepieciešama arī telpu dezinfekcija, pirms fermeri varēt atsākt darbu.

Šis ir jau astotais ĀCM uzliesmojums zemnieku saimniecībās Latvijā, taču iepriekšējie gadījumi reģistrēti salīdzinoši nelielās saimniecībās, bet "Druvas Unguri" tur 15 570 cūkas. Tas ir lielākais ĀCM uzliesmojums kopš 2014. gada.

Pie tam ĀCM izplatās arī savvaļas dzīvnieku vidū – šogad atrastas 666 slimas mežacūkas.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Infekcijas perēkļa konstatēšanas gadījumā tiek iznīcinātas visas cūkas 20 km rādiusā no tā.

Ziņu lente
0