Ar Latvijas dārzeņiem ziemai nepietiks

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasKartupeļu ražas savākšana
Kartupeļu ražas savākšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimnieki vēl neprognozē dārzeņu cenu pieaugumu, taču, iespējams, ar Latvijā augušajiem produktiem ziemu iztikt neizdosies.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Šajā sezonā gaidāmā dārzeņu raža būs aptuveni par trešo daļu mazāka nekā parasti, vakar LTV pastāstīja lauku kooperatīva "Mūsmāju dārzeņi" vadītāja Edīte Strazdiņa.

Sliktās ražas dēļ, iespējams, ar Latvijā augušajiem produktiem ziemu iztikt neizdosies.

Strazdiņa uzsvēra: lai arī lietus ir nolijis un  daļu kartupeļu stādījumu izdevies glābt, tiem stādījumiem, kuri pavasarī sagūlās karstuma dēļ, nekas vairs nevar līdzēt.

Засуха - Sputnik Latvija
Bloomberg: globālā sasilšana iezāģēs jūsu makam

Pagaidām dārzeņu pietiek, tāpēc to cenas līdz rudenim nepieaugs. Tomēr nav zināms, kāda būs situācija nākamā gada janvārī un februārī.

Strazdiņa lēsa, ka aptuveni 30 cm dziļumā zeme ir sausa, tāpēc izdzīvo augi, kam ūdens tādos apstākļos ir pietiekami, bet prasīgākas šķirnes iet bojā.

Cita starpā gājuši bojā 80% seleriju un puravu. Aptuveni 30% apjomā tiek vērtēts balto, ziedu un citu veidu kāpostu zudums. Iespējams, liks manīt biešu un burkānu trūkums, prognozēja kooperatīva vadītāja.

Dārzeņkopji tagad ļoti gaida lietu, kas palīdzētu atgūties augiem, ko vēl būtu iespējams glābt. Viņi rūpējas par savu augu laistīšanu. Taču Strazdiņa piebilda, ka ar laistīšanu saistītas lielas problēmas: ja visi laucinieki sāks laistīt laukus, nepietiks ne piekļuves ūdenim, ne vajadzīgās infrastruktūras.

Strazdiņa uzsvēra, ka ūdens pietiks aptuveni nedēļai, ja urbt akas, vai divām nedēļām, ja ūdeni sūknēt no upēm.

Sausums Latvijā

Šogad lauksaimnieki Latvijā saskārušies ar jaunu nelaimi — sausumu. Nokrišņu daudzums Latvijā ievērojami atpaliek no klimatiskās normas. Bez lietus iet bojā dārzi un lauki. Lopkopji ir spiesti nokaut daļu dzīvnieku, kam nepietiek barības. Būtiski cietusi ogu un augļu raža.

Jūlijā 25 pašvaldības nosūtīja Zemkopības ministrijai lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā.

Tomēr Krīzes padome nolēma, ka ārkārtas stāvokļa pasludināšana un speciāli atbalsta pasākumi nav nepieciešami. Padomes locekli izsludināja nacionālu stihisko nelaimi lauksaimniecībā, kas, iespējams, ļaus sniegt palīdzību fermeriem katrā konkrētā situācijā.    

Ziņu lente
0