Fake news: rīdziniekus nobiedējuši ar indīgiem zirnekļiem

© pixabayZirnekļis
Zirnekļis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskā transporta pieturās parādījušies plakāti ar brīdinājumu par indīgiem zirnekļiem, kuri it kā parādījušies Latvijā.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik, Jeļena Kirillova. Šodien no rīta Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki saņēma informāciju no Veselības inspekcijas par dīvainajiem plakātiem, kuri parādījušies sabiedriskā transporta pieturās. Plakātos tiek brīdināts par kaut kādiem indīgiem zirnekļiem, kas, kā apgalvo policija un Veselības inspekcija, ir nepatiesa informācija.

Plakāti vēsta, ka Latvijā izplatījušies indīgi zirnekļi, par kuriem it kā brīdina Veselības inspekcija un citi operatīvie dienesti. Taču tās ir viltus ziņas, un nekāda pamata šādām raizēm nav. Saskaņā ar policijas datiem, šīs informācijas izplatīšana nav saskaņota nedz ar Veselības inspekciju, nedz ar citiem operatīvajiem dienestiem, nedz ar Rīgas Satiksmi, kuras pieturās izvietoti šie plakāti.

​Policija lūdz visus iedzīvotājus ziņot par vietām, kur viņi redzējuši šo plakātus, kā arī var paziņot informāciju par to, kas varētu būt to autors. Zvaniet pa tālruni 67037811 vai 110.

LU Bioloģijas fakultātes pētnieks Voldemārs Spuņģis paskaidroja, ka plakātu autors, spriežot pēc visa, pavisam neorientējas entomoloģijā vai arī speciāli vēlējās maldināt cilvēkus.

Pēc Spuņģa sacītā, minētais zirneklis Tegenaria Agrestis Latvijā nemīt, turklāt, šis kukaiņu veids cilvēkam nav bīstams. Latvijā ir sastopami divi Tenegaria zirnekļu apakšveidi, bet arī viņi neapdraud cilvēkus. Turklāt lielākā daļa iedzīvotāju šos zirnekļus pat neredz, jo kukaiņi izvēlas medīt tumsā.

"Ne velti tautiskais nosaukums zirnekļiem ir "mājas svētība" — Latvija tie nevis kaitē, bet gan dara labu, proti, atbrīvo māju no kukaiņiem," saka speciālists.

Šobrīd sakarā ar notikušā faktu policija uzsākusi administratīvo lietu par viltus informācijas izplatīšanu. Plakātu autoram varētu draudēt naudas sods no 35 līdz 210 eiro. Ja pārkāpējs izrādīsies juridiska persona, tad sods varētu sastādīt 700 — 7000 eiro.    

Ziņu lente
0