"Ko ar to bumbu darīsim?". Latvijas iedzīvotāja atradusi dārzā mīnu

© Sputnik / Саид Царнаев / Pāriet pie mediju bankasSapieris. Foto no arhīva
Sapieris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Siltumnīcas rakšanas laikā traktorists atradis nesprāgušu mīnu, un vīri to atlikuši malā, lai nemaisās pa kājām, bet atcerējušies tikai pēc trim nedēļām.

RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Mālpils pagasta iedzīvotāja pastāstīja sociālajos tīklos, kā viņas strādnieks dārzā atradis nesprāgušu Otrā pasaules kara laiku lādiņu.

"Rīts. Man vīrs padarbojies zirgu stallī, dodas jau projām. Te mūsu strādnieks/labāunkreisāroka Kaspars tā starp citu Guntaram pajautā: "Klau, ko ar to bumbu darīsim?"" — pastāstīja Iveta Dzērve savā lapā Facebook.

Izrādījies, ka pirms trim nedēļām, rokot siltumnīcu, traktorists atradis nesprāgušu mīnu.

"Kā jau rūdīti vīri, džeki to nolikuši malā. Lai netraucē un pa kājām nemētājas," — piebilda sieviete.

Drīz vien notikuma vietā ieradušies Nacionālo bruņoto spēku sapieri, kuri aizveduši bīstamo priekšmetu drošai likvidācijai.

Liepājā vīrietis pazaudēja roku Otrā pasaules kara laika kaujas lādiņa dēļ - Sputnik Latvija
Liepājā vīrietis pazaudēja roku Otrā pasaules kara laika kaujas lādiņa dēļ

"Ņemot vērā ugunsbīstamo laika periodu un to, ka uz vietas šo lādiņu iznīcināt nebija iespējams, tas pareizā veidā tika nogādāts un iznīcināts piemērotā, drošā vietā. Šādā stāvoklī esošu nesprāgušu lādiņu neveiksmīgi nometot vai neveiksmīgi aizskarot uzspridzinātāja daļu, ir iespējamā tā detonācija. Jāuzsver, ka kustināt šo sprādzienbīstamo objektu bez speciālistu klātbūtnes nebija pareizi," — Aizsardzības ministrijas pārstāve Sandra Brāle pastāstīja portālam KasJauns.

NBS speciālisti apstiprināja, ka atrasts Otrā pasaules kara laiku lādiņš. Tā bija kumulatīva artilērijas mīna ar detonācijas mehānismu Spitback. Mīna paredzēta bruņu caursišanai. Aptuvenais sprāgstvielu apjoms tādā lādiņā sasniedz 500 gramus.

NBS pārstāvji pastāstīja, ka mīna, domājams, izšauta no vācu prettanku lielgabala Pak 40.    

Ziņu lente
0