Nāvējošais vasaras darbs: Dobeles apkaimē notikusi traģēdija ar nepilngadīgu jaunieti

© Sputnik / Sergey MelkonovLauks
Lauks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepilngadīgais jaunietis, kurš vasarā nolēma piestrādāt zemnieku saimniecībā, mira no nāvējošiem ķīmiskiem apdegumiem.

RĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. Vasaras darbs zemnieku saimniecībā Dobeles novadā beidzies ar nepilngadīga jaunieša nāvi, vēsta Grani.lv.

Jaunietis strādāja kooperatīvā "Auru Grauds" "Zītaru" saimniecībā. Tur viņš kopā ar citu strādnieku sagatavoja ķimikālijas. Taču ķīmiskās reakcijas laikā jaunietis guva drausmīgus apdegumus, cieta 90% ķermeņa ādas, kā rezultātā jaunietis nomira.

Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji mirst darba vietās: Valsts darba inspekcija ir noraizējusies

Viens no kooperatīva darbiniekiem pastāstīja, ka viela, kura nogalināja jaunieti, bijusi nātrija hidroksīds. Darbinieks atzīmēja, ka nātrija hidroksīds ļoti bieži tiek izmantots ne vien skābes neitralizēšanā, bet arī šokolādes un pīrādziņu ražošanā.

"Tā ir viena no E-vielām (pārtikas piedevas). Tā bijusi tīrā veidā," pastāstīja "Auru Grauds" darbinieks.

Otrs darbinieks, kurš kopā ar bojāgājušo sagatavojis ķimikālijas, atrodas slimnīcā, un no viņa nevar noskaidrot drausmīgā incidenta detaļas, neskatoties uz to, ka tieši šis cilvēks spēj pastāstīt, kas tieši notika traģēdijas brīdī.

Valsts darba inspekcijas (VDI) darbinieki arī neizpauž detaļā un pagaidām vien apstiprina notikušā faktu.

Tikmēr sašutušie Dobeles novada iedzīvotāji pieprasa paskaidrojumus par to, kā nepilngadīgam puisim tika uzticēts darbs ar ķīmiskām vielām bez pienācīgu darba nosacījumu nodrošināšanas.

Iepriekš ziņots, ka VDI ir noraizējusies par pieaugušo Latvijas iedzīvotāju nāves gadījumu skaitu darba vietās. Dabisko iemeslu dēļ vien 2018. gadā darbā jau nomiruši 26 latvieši. 2017. gadā šādu gadījumu bija 11. Nelaimes gadījumos darba laikā no 2018. gada 1. janvāra līdz 5. jūlijam bojā gājuši 16 cilvēki, vēl 78 guvuši smagas traumas.

Ārsts - Sputnik Latvija
Esi miris? Tad ej strādāt! E-veselības sistēma atkal sagādā pārsteigumus

Speciālisti atzīmē, ka cilvēki visbiežāk mirst ražošanas uzņēmumos, krītot no liela augstuma vai dēļ traumām, kuras gūtas kokapstrādē. Pēc ekspertu sacītā, par nelaimes gadījumu darba vietās iemesliem bieži kļūst cilvēciskais faktors: galvenokārt darbinieki iet bojā vai gūst traumas neuzmanības, darba drošības noteikumu neievērošanas vai strādāšanas dēļ reibuma stāvoklī. Taču mēdz gadīties arī tādi gadījumi, kad par darbinieka nāves vai smaga miesas bojājuma iemeslu kļūst slikta darba vides organizācija.

Vērts atzīmēt, ka nelaimes gadījumi ražošanā darba devējiem draud ar lieliem zaudējumiem. 2016. gadā uzņēmumi izmaksāja darbiniekiem 245 tūkstošus eiro sakarā ar īslaicīgās darbnespējas lapām. Zaudējumi, kuri gūti dēļ ražošanas līdzekļu bojājumiem, sastādījuši 131 tūkstoti eiro, savukārt zaudējumi par sabrukušajām celtnēm — 500 eiro. 2015. gadā uzņēmumi pazaudēja 338 825 eiro nelaimes gadījumu dēļ.    

Ziņu lente
0