Latvija samaksās par pārāk ilgu tiesāšanos

© pixabayTiesneša āmurs
Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ECT atzinusi, ka Latvija pārkāpusi kādas savas iedzīvotājas tiesības uz taisnīgu tiesu un likusi izmaksāt cietušajai kompensāciju no Valsts kases.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Eiropas Cilvēktiesību tiesa likusi Latvijai izmaksāt kompensāciju par pārāk ilgu tiesāšanās procesu, vēsta rus.lsm.lv.

ECT atzinusi, ka Latvija, deviņus mēnešus izskatot dažādās instancēs lietu par invalīda statusa piešķiršanu kādai valsts iedzīvotājai, pārkāpusi ES Konvencijas par cilvēka tiesībām un pamata brīvībām 6. panta 1. punktu — tiesības uz taisnīgu tiesu.

Википедия — общедоступная многоязычная универсальная интернет-энциклопедия со свободным контентом - Sputnik Latvija
Sakarā ar protestu slēgtas Wikipedia itāļu, spāņu un latviešu versijas

Sieviete iesniedza sūdzību ECT 2011. gada 14. septembrī. Izskatot viņas prasību pēc būtības 2018. gada 19. jūlijā, ECT noraidījusi atbildētāja argumentus par to, ka prasītāja neizmantoja visas pastāvošās Latvijas tiesu sistēmas iespējas, lai iesniegtu sūdzību par kavēšanos vispārējās jurisdikcijas tiesā.

Pieņemot vērā, ka tas nav pirmais šāda veida gadījums Latvijas tiesu praksē, Eiropas tiesa nonāca pie secinājuma: tie piemēri, uz kuriem atsaucas atbildētājs, var tikt attiecināti periodam pēc 2013. gada 11. aprīļa — tātad vēl divus gadus vēlāk, nekā noslēdzās deviņus gadus ilgā tiesāšanās prasītājai. Tādēļ ECT neradās pārliecība, ka Latvijas iedzīvotāja patiešām varēja vērsties ar sūdzību vispārējās jurisdikcijas tiesā.

ECT izlēmusi, ka par tiesas procesa sākumu var uzskatīt 2001. gada 9. novembri, kad Latvijas ārstu un nodarbinātības ekspertu komisija atteica prasītājai invalīda statusa pagarināšanā. Savukārt noslēdzās process vien 2011. gada 14. martā ar LR Augstākās tiesas lēmumu.

Policija Rīgā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gasparjans: Latvija dod atļauju Krievijai arestēt jebkuru latvieti, kurš ieradies Maskavā

ECT nonākusi pie secinājuma, ka, tā kā lieta skarusi invalīda statusu un ar to saistīto sociālo garantiju un invaliditātes pensijas nesaņemšanu, lēmumu šajā lietā Latvijas tiesai bija jāpaziņo savlaicīgi. Un pat ja tiesāšanās patiešām daļēji varēja ieilgt pašas prasītājas dēļ, lietas materiāli pierāda, ka tiesāšanās process bija pārāk ieildzis, un prasītāja nevarēja realizēt savas ES Cilvēktiesību konvencijā paredzētās tiesības uz savas lietas izskatīšanu "adekvātā termiņā".

Eiropas tiesa atteica prasītājai kompensāciju izmaksāšanā par nesaņemto ienākumu 4015,50 eiro apmērā, kā arī par tiesu izdevumiem — 1400 eiro, taču atzina viņas tiesības uz kompensācijas saņemšanu par morālo kaitējumu 2700 eiro apmērā.

Spriedums ir galīgs un nav apstrīdams.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, vairākums valsts iedzīvotāju uztraucas par tiesas lēmumu izpildi. Saskaņā ar aptaujas datiem, 86% latviešu uzskata par svarīgu, ka tiesas lēmumam jābūt izpildītam, nevis jāpaliek vienīgi uz papīra.    

Ziņu lente
0