Dod ceļu gājējam: jauni sodi velosipēdistiem Latvijā

© pixabay / PicdreamВелосипедная дорожка
Велосипедная дорожка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Velosipēdistiem, kuri aizmirsuši par to, ka viņu transportlīdzeklis ir pilntiesīgs satiksmes dalībnieks, draud sods no 7 līdz 30 eiro.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Administratīvā kodeksa grozījumi, kuri stājušies spēkā jūlija sākumā, paredz jaunus naudas sodus velosipēdistiem, vēsta Grani.lv.

Ja velosipēdists nedeva cēlu gājējam vai citam transporta līdzeklim, tad viņam nāksies samaksāt sodu līdz 30 eiro.

Водитель с пассажиром в салоне автомобиля - Sputnik Latvija
Simts eiro par telefonu: Latvijā stājas spēkā jauni sodi

Policija atgādina, ka gājējiem ir priekšroka uz trotuāriem, un viņiem jādod ceļš. Turklāt velosipēdistiem nāksies maksāt par aizmirstību. Ja velosipēdists neparāda ar roku par plānojamo kustības virziena maiņu, viņu gaida 7 eiro sods.

Pirms pagrieziena jābrīdina pārējos ar izstieptu roku vai saliektu roku. Tāpat par bremzēšanu vajadzētu brīdināt ar gaisā izstieptu roku.

Iepriekš ziņots, ka no 5. jūlija spēkā stājušies jaunie grozījumi Administratīvo likumpārkāpumu kodeksā, kuri pastiprina sodus par virkni ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu.

Jaunie sodi vadītājiem

Tagad vēlme uzrakstīt īsziņu, ieskatīties sociālajos tīklos, vai vienkārši parunāt pa telefonu bez "brīvo roku" sistēmas izmantošanas vadītājam izmaksās no 25 līdz 100 eiro. Iepriekš šādi pārkāpumi tika sodīti ar 15 eiro sodu. Notvert vadītāju, kurš pie stūres novērš uzmanību telefonam, var ne tikai ceļu policists, bet arī kamera, kura nofotografēs pārkāpēju.

Par nepiesprādzētu drošības jostu vai pārvietošanos bez aizsargķiveres, ja runa ir par braukšanu ar motociklu, kā arī par nepiesprādzētu pasažieri vai pasažieri bez ķiveres, vadītājam var tikt izteikts brīdinājums vai arī viņu sodīs ar sodu no 30 līdz 70 eiro. iepriekš maksimālā soda summa par šiem pārkāpumiem sastādīja 30 eiro.

Sods par drošas distances vai intervāla neievērošanu arī ir pieaudzis. Līdzšinējo 15 eiro vietā šāda pārgalvība tagad izmaksās no 25 līdz 140 eiro. Tiesa, vēl pastāv iespēja iztikt ar brīdinājumu.

Saskaņā ar policijas datiem mobila telefona izmantošana pie stūres ir viens no izplatītākajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem Latvijā. Policisti ziņo, ka pēdējo 6 mēnešu laikā vien tika sastādīti 1 744 protokoli par šo administratīvo pārkāpumu.

Ziņu lente
0