Aizdomīgi 600 tūkstošu aizdevumi: KNAB pārbauda Dzintaru un Parādnieku

© пресс-фотоЛоготип KNAB
Логотип KNAB - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju ieinteresējusi informācija par naudas pārskaitījumiem Nacionālās apvienības vadībai.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc Rīgas domes deputāta Jura Juraša (Jaunā konservatīvā partija) iesnieguma uzsākusi pārbaudi par iespējamu naudas pārskaitīšanu Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" — "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķiem no bijušā maksātnespējas administratora Aigara Lūša puses, vēsta portāls jauns.lv.

Vīrietis rokudzelžos - Sputnik Latvija
Steidzies lēnām: Latvija apdomāja Lūša aizturēšanu kopš oktobra

KNAB apstiprina, ka iesniegums ir saņemts, un pēc tajā esošās informācijas izvērtēšanas uzsākta pārbaude.

Bijušais KNAB operatīvās nodaļas vadītājs, esošais Rīgas domes opozīcijas deputāts Juris Jurašs jūnija beigās pastāstīja, ka viņa rīcībā nonākusi daļa no Lūša konta izdrukām, kuras liecina par līdzekļu pārskaitīšanu VL-TB/LNNK priekšsēdētājam Raivim Dzintaram un šīs partijas valdes loceklim Imantam Parādniekam un viņa sievai.

Saskaņā ar Juraša datiem, Dzintaram, iespējams, tika pārskaitīts vairāk nekā 100 tūkstoši eiro, savukārt Parādniekiem – vairāk nekā pusmiljons. Naudu no Lūša viņi, iespējams, saņēmuši vairāku gadu garumā. Saskaņā ar Juraša rīcībā esošajiem dokumentiem pārskaitījumi tika noformēti kā aizdevumi, taču pats viņš uzskata, ka tie ir kukuļi. Pēc Juraša domām, naudas pārskaitījumu organizēšanā piedalījies arī bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds, kurš kopā ar Lūsi figurē kriminālprocesos.

Bijušais KNAB operatīvās nodaļas vadītājs norāda, ka gan Dzintars, gan Parādnieks regulāri aizstāvējuši abu bijušo administratoru intereses – piemēram, uzņēmuma Peltes īpašumi maksātnespējas procesā.

Юрис Юрашс - Sputnik Latvija
Politika
KNAB uzklausījis Juraša apsūdzības pret Nacionālās apvienības līderiem

Jurašs nepateica, kā viņa rokās nonāca konta izraksti, taču tiesībsargājošajām iestādēm bija visas iespējas pārliecināties informācijas patiesīgumā. Fizisko personu datu aizsardzības mērķos Jurašs nepublicē dokumentus, jo tajos ir citu personu un uzņēmumu dati.

Izziņa

Saskaņā ar amatpersonu deklarācijām Raivja Dzintara parādsaistības 2017. gadā sastāda 98 610 eiro (divas summas – 13 233.58 un 85 376.94 eiro) un samazinājušies gada laikā par 11 253.56 eiro.

Savukārt Imants Parādnieks ne vien paņēmis 710 886.41 eiro aizdevumu (samazinot šo summu kopš 2016. gada gandrīz par 27 tūkstošiem, no 737 780.32 eiro), bet arī aktīvi kreditē citus. Viņš izsniedzis trīs aizdevumus: 151 760.32 eiro, 127 254.89 eiro (aizņēmējs atgriezis gada laikā 9 400) un 36 557.31 eiro (aizņēmējs sedzis 3 300 eiro no šī aizdevuma).

Ziņu lente
0