Latvijas zemnieki zaudēs trešo daļu labības ražas

© Sputnik / Sergey MelkonovУборка пшеницы
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Karstums Latvijā izdedzina laukus, un fermeri prognozē, ka graudaugu raža būs par trešo daļu mazāka nekā pērnvasar.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Lauksaimnieki Latvijā prognozē, ka sausuma dēļ graudu raža šogad būs par 30% mazāka nekā 2017. gadā, raksta Dienas Bizness.

Uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" Kristaps Amsils pastāstīja izdevumam, ka jau uzsākta labības pieņemšana. Pirmie tika pieņemti Zemgalē audzētie ziemas kvieši. Tuvākajās dienās gaidāmas rudzu, tritikāles, rapša un zirņu kravas. Pirmā krava rādītāju ziņā atbilst pārtikas graudu rādītājiem, taču lauksaimnieki prognozē, ka šogad savāks par trešo daļu mazāku ražu.

Šogad uzņēmums plāno iepirkt vairāk nekā 300 tūkstošus tonnu graudu, no kuriem 250 tūkstošus pārstrādās savās ražotnēs.

"Dobeles dzirnavnieks" pieņem graudus Dobelē, Aucē un Gulbenē. Uzņēmums sadarbojas ar vairāk nekā 550 piegādātājiem, no kuriem 90% strādā Latvijā.

Пшеничное поле - Sputnik Latvija
Lietuva pirmo reizi iegādājusies graudus Krasnojarskas novadā

Iepriekš vēstīts, ka karstums Latvijā kļuvis par dabas katastrofas — sausuma iemeslu, kā dēļ cietušas daudzas zemnieku saimniecības. Sausumā cietuši lauki un dārzi, lopkopji spiesti nokaut daļu lopu, lai nopirktu barību atlikušajiem dzīvniekiem. 25 pašvaldības jūlijā nosūtīja Zemkopības ministrijai iesniegumus ar lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā.

Lūgumi saņemti no Ventspils, Kuldīgas, Madonas, Cesvaines, Aknīstes, Kandavas, Ērgļu, Talsu, Varakļānu, Gulbenes, Pāvilostas, Neretas, Tukuma, Nīcas, Rēzeknes, Aizputes, Viesītes, Alsungas, Rundāles, Tērvetes, Balvu, Salas, Baltinavas, Engures un Jaunjelgavas novadu pašvaldībām.

Tomēr Krīzes pārvaldes padome nolēma, ka nepieciešamības izsludināt ārkārtēju situāciju un spert īpašus atbalsta soļus nav. Padomes locekļi izsludināja valsts mēroga dabas katastrofu lauksaimniecībā, kas ļaus sniegt fermeriem palīdzību atbilstoši katrai konkrētai situācijai.

Global Forecast System prognozes liecina, ka karstums Latvijā tuvākajās dienās neatkāpsies un ilgs līdz augustam, tikai dažkārt mazinoties.

Ziņu lente
0