E-veselība maksājusi miljonus, taču cilvēki spiesti paši braukt pēc analīžu rezultātiem

© Pixabay / valelopardo Врач
Врач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzīvu diskusiju izraisīja Valkas mēra publikācija – viņš pastāstīja par lauku sievieti, kam nācies ne tikai pārvarēt 200 kilometrus līdz Rīgai izmeklēšanai pie ārsta, bet arī atkārtot braucienu, lai saņemtu rezultātus.

RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. E-veselības sistēmai ir iztērēti miljoni, taču lauku reģionu iedzīvotāji tik un tā ir spiesti paši doties pēc izmeklēšanas rezultātiem, pat no 200 kilometru attāluma, sūdzējās sociālo tīklu lietotāji, apspriežot situāciju, par ko stāstīja Valkas mērs Vents Armands Krauklis.

"Darbīga lauksaimniece, dzīvo 200 km no Rīgas. Ārsts nozīmējis mamogrāfiju onkoloģijas centrā Rīgā. Sieviete, protams, aizbrauc, lai arī darba karstums. Rezultātus pa e pastu saņemt nevarot. Jābrauc pašai pēc nedēļas. Arī ģimenes ārstam vai ginekologam nepārsūtīšot. 21. gadsimts?" — pastāstīja Krauklis.

Komentāros viņš precizēja, ka runa ir par Austrumu klīniskās slimnīcas Onkoloģijas centru.

Noskaidrojies, ka privātās klīnikas var pārsūtīt rezultātus ar interneta bankas starpniecību, taču valsts veselības aprūpes iestādes tādus pakalpojumus nesniedz.

Nesen līdzīgā diskusijā slimnīcas pārstāvji piezīmēja, ka dažu izmeklējumu rezultātus iespējams saņemt pa pastu.

"Pasta variants netika piedāvāts,lai arī paciente teica,ka otrreiz uz Rīgu braukt sarežģīti…" — pastāstīja mērs.

Ar līdzīgām grūtībām saskāries arī diskusijas dalībnieks Jānis Vanags.

"Cēsu klīnikā izgrieza zemādas veidojumu, nosūtīja uz analīzēm. Vaicāju, kā saņemšu rezultātus, e-pastā vai kā savādāk. Ķirurgs atbildēja, ka rezultātus nesūtot, ja interesē, tad pēc 3 ned. jābrauc noskaidrot. Pēc mana sašutuma tomēr paskaidroja, ja būs nopietni, tad informēs ģimenes ārstu," — uzrakstīja Vanags.

Savukārt Solvita Velde pastāstīja, ka līdzīga situācija ar analīžu rezultātiem veidojusies arī Stradiņa slimnīcā.

"Diemžēl analīzēm brīvi piekļūst tikai slimnīcas mediķi," — viņa piezīmēja. ​

Lietotājs Eds tamlīdzīgu sistēmu uzskata par viduslaiku cienīgu.

Māri Vaniņu ieinteresēja, kādu iemeslu dēļ nepieciešama e-veselības sistēma, kam iztērēta liela naudas summa – miljoniem eiro.

"Tur taču bija jābūt visai slimību vēsturei, analīzēm u.t.t. Man vienam liekas, ka mūsu valsts iestādēs strādā tikai absolūti debīliķi?" — vaicāja Vaniņš.

​Lietotājs Ingars painteresējās, vai šādu izmeklēšanu iespējams veikt Igaunijā. Valkas mērs pastāstīja, ka tas iespējams tikai par pilnu samaksu.

"Ja mums ir brīva pārrobežu alkohola kustība, kāpēc nevar būt brīva veselības pakalpojumu kustība?" — pavaicāja Ingars.

Savukārt Jānis Taurēns uzskata, ka onkoloģisko izmeklējumu rezultāti ir jāpaziņo personīgi.

"Nu padomā. Vai gribētos saņemt ziņu par VĒZI ar e-pastu?" — viņš pavaicāja. ​

"Nuuu, onkocentrā tāpat rezultātus izsniedz reģistratūrā, nevis atsevišķā vizītē pie speciālista. Tātad, kādēļ jābrauc tik liels gaisa gabals, pastāvēt pēc numuriņa?" — attrauca Anna Habls.

Ziņu lente
0