Cūcīgās cenas: ekoloģiskā gaļa Latvijas iedzīvotājiem nav pa kabatai

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasCūkas
Cūkas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji vēlētos pirkt ekoproduktus, taču ir spiesti vadīties pēc cenas, nevis pēc preces kvalitātes un dabīguma.

RĪGA, 15. jūlijs — Sputnik. Pēc Latvijas Cūkkopju asociācijas vadītājas Dzintras Lejnieces sacītā, vairums Latvijas iedzīvotāju, pērkot pārtikas produktus, ir spiesti pirmām kārtām pievērst uzmanību cenai, nevis kvalitātei. Par to Lejniece pastāstīja intervijā radio Baltkom.

Lejniece uzskata, ka latvieši ir gatavi un vēlas lietot uzturā ekoloģiski tīrus produktus, taču augstā cena ir atturošais faktors priekš patērētājiem. Latvijas Cūkkopju asociācijas vadītāja uzsvēra, ka vidējā klase Latvijā nepelna tik daudz, lai neskatītos uz produktu cenu, un, tostarp, gaļas produktus pircēji izvēlas, vadoties pēc to cenas.

Продажа мясной продукции из Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā turpina mazināties pārtikas "nacionālpatriotisms"

"Un tie noteikti nav ekoprodukti," atzīmēja Lejniece.

Neskatoties uz to, viņa pastāstīja, ka ekogaļas ražotāji Latvijā pastāv, un pieprasījums pēc viņu produkcijas pat pārsniedz piedāvājumu. Taču te atkal parādās šķērslis — ekogaļas ražošana Latvijā pagaidām ir diezgan grūts pasākums, jo valstī nav ekobarības.

Inflācija Latvijā

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem par inflācijas līmeni Latvijā 2018. gada jūnijā, patērētāju cenu pieaugums valstī, salīdzinot ar maiju, sastādījis 0,6%, savukārt gada inflācija — 2,8%. Šī gada maijā mēneša inflācija sastādīja 0,3%, savukārt gada inflācija — 2,4%.

Jūnijā cenu izmaiņas ietekmējis preču un pakalpojumu cenu kāpums, kas saistīti ar transportu un dzīvesvietu, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenu, atpūtas un kultūras pasākumu cenu kāpums, kā arī sezonālā cenu samazināšanās apģērbam un apaviem.

Lielveikals Čehijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lai ēd to, kas ir: ES atzīts "produktu aparteīda" fakts

Mēneša laikā pārtikas produkti un bezalkoholiskie dzērieni kļuvuši dārgāki par 0,2%. Lielāko ietekmi cenu vidējajam līmenim šajā grupā izrādījusies sezonālais kartupeļu cenu kāpums. Putna gaļa pieaugusi cenā par 3,1%, siers — par 5,6%, šokolāde — par 4%, konditorejas izstrādājumi — par 1,7%.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas mēneša laikā palielinājušās par 1,2%.

Toties par 5% lētāk kļuvuši dārzeņi, savukārt svaigo augļu cena samazinājusies par 3,3%. Svaigas un atdzesētas zivis tagad maksā par 10,2%, sviests — par 6% mazāk.

Iepriekš tika ziņots, ka, saskaņā ar analītiķu prognozēm, preču un pakalpojumu cenas Latvijā palielināsies līdz ar pieaugošo naftas produktu cenu. ASV izstāšanās no Irānas kodola vienošanās, jaunu sankciju ieviešana attiecībā pret Teherānu, straujš Venecuēlas naftas produktu eksporta kritums un eiro kursa svārstības attiecībā pret dolāra kursu tiešā veidā ietekmē degvielas cenu kāpumu pasaules tirgū, kas arī ved pie inflācijas.    

Ziņu lente
0