Pedagogs: mūsu bērni vairs neprot lasīt

© Sputnik / Mikhail Mokrushin / Pāriet pie mediju bankasУченицы 3-го класса
Ученицы 3-го класса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms desmit gadiem Latvijas iedzīvotāji smējās par skolēniem ar sliktu lasītprasmi citās Eiropas valstīs, taču tagad šī problēma vērojama arī Latvijā. Tā ietekmējusi centralizēto eksāmenu rezultātus, pastāstīja pedagoģe Tatjana Moisejeva.

RĪGA, 10. jūlijs — Sputnik. Centralizēto eksāmenu vājos rezultātus Latvijā iespējams skaidrot ar to, ka mūsdienās skolēni zaudējuši lasītprasmi, uzskata Rīgas pamatskolas "Pārdaugava" direktore Tatjana Moisejeva. Viedokli viņa pauda intervijā radio Baltkom.

Pedagoģe atgādināja: tieši lasītprasme ir sekmīgu mācību galvenais kritērijs.

"Pirms desmit gadiem mēs smējāmies par skolēniem, kuri neprot lasīt, citās Eiropas valstīs, taču tagad šī problēma nonākusi arī pie mums," – pastāstīja Tatjana Moisejeva.

Pedagoģe neuzskata, ka skolēni nelasa grāmatas, viņa runā tieši par prasmi lasīt.

"Šī prasme mums ir nulles līmenī. Lasīt – tas nozīmē saprast tekstu, apspriest, uzdot jautājumus. Un pašlaik tā ir problēma," – uzsvēra pedagoģe.

Viņasprāt, iespējamais iemesls ir digitālo tehnoloģiju izplatīšanās un iespiešanās visās dzīves sfērās.

Skola - Sputnik Latvija
Skolnieks apstrīdēs eksāmenu sarakstu Satversmes tiesā

Latvijas skolēnu vidējais rezultāts vairākos centralizētajos eksāmenos joprojām samazinās. Piemēram, vēstures eksāmenā tas sastādīja 40%, bet vidējais rezultāts pērn bija 41,5%. Vēstures eksāmena rezultāti krītas jau četrus gadus – 2015. gadā vidējais rezultāts šajā pārbaudījumā sastādīja 47,5%.

Zemāko rezultātu Latvijas skolēni demonstrēja matemātikas eksāmenā – 34,6% (pērn – 34,9%).

Vairāk nekā par desmit procentpunktiem krities vidējais rezultāts fizikā – šogad tas sasniedzis 39,8%, pērn – 49,9%. Vidējais rezultāts eksāmenā bioloģijā sasniedzis 60,8%, par 2,9 procentpunktiem zemāk nekā pirms gada, savukārt eksāmena rezultāts ķīmijā krities aptuveni par pusotru procentpunktu salīdzinājumā ar aizvadītā gada datiem un sasniedzis 61,5%.

Iepriekš vēstīts, ka salīdzinājumā ar aizvadīto gadu par 28% pieaudzis skolēnu skaits, kuri nav nokārtojuši eksāmenu latviešu valodā.

Ziņu lente
0