Aizmirst par benzīna izdevumiem: Latvijā ceļ elektrības uzpildes stacijas

© Sputnik / Eugene Biatov / Pāriet pie mediju bankasElektromobilis
Elektromobilis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji varēs aizmirst par dārgo benzīnu, jo valstī līdz 2021. gadam jābūt uzbūvētām 150 elektromobiļu ātrās uzlādes stacijām.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Jau jūlijā visā valstī darbu būs jāuzsāk 70 elektromobiļu ātrās uzlādes stacijām, vēsta Lsm.lv.

Pirmā šāda veida stacija Liepājā sākusi darbu jau šonedēļ. Kopumā visā Latvijā jau darbojas 70 uzlādes stacijas. Un līdz 2021. gadam to skaitam jāpieaug līdz 150.

Liepājas elektromobiļu ātrās uzlādes stacija, kura paredzēta divām mašīnām vienlaikus, atrodas Satiksmes ielas beigās, Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Liepājas nodaļas teritorijā. Ārēji uzpildes stacija atšķiras no parastā benzīntanka tikai ar krāsu — tā ir melnbalta. Un, protams, atšķirība ir aprīkojumā — ierastās uzpildes pistoles vietā no tanka velkas akumulatora kontaktligzda.

Elektromobiļu uzlādes stacija Vecrīgā - Sputnik Latvija
Nāc un uzlādējies! Rīgā elektromobiļus nodrošinās ar strāvas uzpildes stacijām

Pēc CSDD Liepājas nodaļas vadītāja Gvido Ķirsona sacītā, šobrīd norit pirmā elektromobiļu ātrās uzlādes staciju uzstādīšanas kārta. Uz Latvijas galvenajām trasēm jau parādījušās 70 stacijas un jūlijā tam ir jāuzsāk darbs.

"Starp Liepāju un Rīgu mums jau ir šīs stacijas, tās ir Durbē, Kalvenē, Skrundā, Saldū un Bikstos, protams, arī pašā Rīgā. Un šogad būs Nīcā un Rucavā. Un nākamgad plānots aprīkot ceļu Liepāja — Ventspils, Pāvilostā būs stacija, un tālāk, Ventspils virzienā," pastāstīja par plāniem Ķirsons.

Tāpat viņš paziņoja, ka visas šīs stacijas atrodas uz galvenajiem tranzīta ceļiem. Viņš apgalvo, ka pēc darbu beigām uzpildes stacijām jābūt izvietotām tā, lai elektromobili varētu uzpildīt ik pēc katriem 50 kilometriem. Šāda uzlāde izmaksās 15 centus minūtē, ieskaitot nodokli.

CSDD Liepājas nodaļas vadītājs tāpat pastāstīja, ka elektromobiļa uzlāde vidēji aizņem 20 minūtes — iespējamas variācijas un tās ir atkarīgas no akumulatora apjoma un mašīnas modeļa.

Mašīnas vasarai

Vērts atzīmēt, ka šobrīd Liepājā ir ap desmit elektromobiļu. Lielākoties tie tika iegādāti ar eirofondu atbalstu. 2015. gada pavasarī trīs speciāli aprīkoti elektromobiļi Nissan eNV200 nonāca Liepājas Pašvaldības policijas rīcībā.

Policijas pārstāvis Kaspars Vārpiņš pastāstīja, ka elektromobiļus ļoti labi var izmantot vasaras sezonā, jo tās ir ne vien videi draudzīgas, bet arī ļauj vairāk nekā uz pusi samazināt degvielas izdevumus.

DUS - Sputnik Latvija
Degvielas cenu palielināšanās ietekmēs visu Latviju

"Uz vienas uzlādes vasaras sezonā var nobraukt līdz 170 kilometriem. Ziemā, it sevišķi sala laikā, diemžēl, daudz mazāk sanāk, līdz simts kilometriem. Mums ir sava elektromobiļu ātrās uzlādes stacija, un kamēr viņas lādējas, mēs izmantojam gan citus elektromobiļus, gan dīzeļa automobiļus," paskaidroja Vārpiņš.

Elektromobiļa mīnusiem, veicot darbu policijā, Vārpiņš pieskaita to, ka šādas mašīnas uzlāde aizņem četras stundas, kas liedz policistiem operativitāti. Tādēļ pagaidām Liepājas policijas neplāno palielināt šādu mašīnu parku.

Iepriekš automobiļu eksperts Sergejs Aslaņans intervijā Sputnik Latvija paziņoja, ka Latvija, Lietuva un Igaunija mīl atbalstīt jebkādu Eiropas modi, taču savu spēku tāda projekta īstenošanai, kā pāreja uz elektromobiļiem, tām nav. Viņš uzsvēra, ka šajās valstīs praktiski nav cilvēku, kuriem elektromobilis būtu pa kabatai.    

Ziņu lente
0