Atkritumu tvertnes un sabiedriskās tualetes: Latvija gatavojas Romas Pāvesta vizītei

© REUTERS / Kacper PempelПапа Римский
Папа Римский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 800 tūkstošus eiro nolemts piešķirt no Latvijas budžeta valsts sagatavošanai Romas katoļu baznīcas vadītāja Pāvesta Franciska vizītei.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Latvijas valdība trešdien, 4. jūlijā, likusi piešķirt 806 tūkstošus eiro Tieslietu ministrijai pienācīgas un drošas Romas Pāvesta Franciska vizītes sarīkošanai, vēsta Grani.lv.

Romas Pāvests plāno apmeklēt Latviju 24. septembrī. Viņa vizīte būs veltīta Latvijas neatkarības simtgadei. Tika ziņots, ka Pāvests Francisks plāno tikties ar prezidentu Raimondu Vējoni un citām oficiālajām amatpersonām, kā arī ar sabiedrības pārstāvjiem.

Apsardze, medicīna, remontdarbi un sabiedriskās tualetes

Latvijas varas iestādes nolēmušas rūpīgi sagatavot valsti garīdznieka vizītei, ar to arī tiek pamatota summa, kas piešķirta viņa vizītes sarīkošanai. Tostarp, līdz septembrim plānots veikt Aglonas bazilikas rekonstrukciju, kas izmaksās 364 tūkstošus eiro.

Zeķes - Sputnik Latvija
Latvijas meistares Romas pāvestam Franciskam dāvanā uzadīs zeķes

Aizsardzības ministrijai un Zemessardzei piešķirti 22,5 tūkstoši eiro drošības un kārtības uzturēšanai vizītes laikā. Iekšlietu ministrija saņems 60 tūkstošus eiro ceļu satiksmes organizēšanai un apsardzei, ko nodrošinās Valsts policija. Savukārt Veselības ministrijai piešķirti 15 tūkstoši eiro neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai un koordinēšanai.

Vēl 49 tūkstoši eiro tiks novirzīti Satiksmes ministrijai, lai nodrošinātu TV translācijas un papildu vilcienu un autobusu organizēšanu, 158 tūkstošus eiro saņems Prezidenta kanceleja preses centru organizēšanai Aglonā un Kongresu namā, kā arī helikopteru un transporta nodrošināšanai.

Savukārt 135 tūkstoši eiro piešķirti atkritumu konteineru un pārvietojamo sabiedrisko tualešu īrei.

Iepriekš tika nosaukta līdzfinansējuma summa, ko grasās piešķirt Rīgas dome, lai sagatavotos Pāvesta vizītei. Lielāko daļu šo līdzekļu 188 805 eiro plānots iztērēt viesu uzņemšanas ēku remontam. Tostarp, līdz septembrim jābūt veiktiem remontdarbiem Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas ēku kompleksā un Svētā Jēkaba katedrālē.

Pāvestam nevajag limuzīnu

Tika ziņots, ka pats Romas Pāvests neizjūt kaisli pret greznību un, pēc Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča sacītā, atteicies no limuzīna, palūdzot pēc ierašanās Rīgā sniegt viņam parastu automobili. Kaut gan vizītes laikā Pāvestam tomēr nāksies pārvietoties pa Rīgu ar "pāvesta auto". Plānots, ka ar "pāvesta auto" viņš dosies arī uz Aglonu.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis ar Romas pāvestu Francisku I tikšanās laikā Vatikānā 2017. gada 2. jūnijā. - Sputnik Latvija
Romas pāvesta vizītes dienā Latvijā ieteikts izsludināt brīvdienu

Vērts atgādināt, ka 21. jūnijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu, saskaņā ar kuru 24. septembris – diena, kad Romas Pāvests ieradīsies Latvijā, būs brīvdiena. Likumprojektu atbalstīja 68 deputāti, pret nobalsoja pieci, vēl astoņi cilvēki balsojumā nepiedalījās.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzaicināja Pāvestu uz Latvijas simtgades svinībām jau 2016. gadā, kad valstī oficiālā vizītē ieradās Svētā troņa valsts sekretārs kardināls Pjetro Parolins, un pēc tam atkārtoja šo ielūgumu personīgās tikšanās laikā, kad viesojies Vatikānā 2017. gada vasarā.

Līdz šim Romas Pāvests viesojies Latvijā tikai vienu reizi. Tas notika pirms 25 gadiem, kar 1993. gada 8. septembrī Jānis Pāvils II ieradās Rīgā.

Ziņu lente
0