Kas mācīs Latvijas Einšteinus: skolās trūkst fizikas skolotāju

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasМосковский физико-технический институт
Московский физико-технический институт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Portālā e-skola.lv publicēti 24 sludinājumi par fizikas skolotāja vakanci, taču Latvijas Universitāti šajā specialitātē šogad pabeigusi tikai viena studente.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Tuvākajos gados Latvijas skolās gaidāms arvien izteiktāks fizikas skolotāju trūkums, raksta Latvijas Avīze.

Tuvojas jauns mācību gads, un skolas atkal aktīvi meklē fizikas skolotājus. Portālā e-skola.lv, ko lielākoties izmanto galvaspilsētas skolas, publicēti 24 sludinājumi par to, ka skolai nepieciešams fizikas skolotājs.

Урок в школе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Rīgā trūkst latviešu valodas skolotāju

Taču skolas var droši necerēt uz to, ka šīs vakances aizpildīs augstskolu beidzēji – jaunie fizikas un dabaszinātņu skolotāji.

Piemēram, Latvijas Universitātē ir divas programmas, pēc kuru beigšanas var strādāt par fizikas skolotāju skolā, taču vienā no tām šogad nebūs neviena absolventa, savukārt otru pabeigs tikai viena studente, kas nemeklēs darbu, jo jau strādā par skolotāju Rīgas 34. vidusskolā.

Tik mazs topošo fizikas skolotāju skaits izraisa satraukumu, jo šodien lielākā daļa fizikas pasniedzēju ir pirmspensijas vecuma vai pensijas vecuma cilvēki, un nākotnē viņu deficīts kļūs vēl asāks.

Skolas cīnās par skolotājiem kā vien var – piedāvā papildu peļņas iespēju vai, kā to dara atsevišķās pārvaldēs, dienesta dzīvokļus. Tas ne vienmēr līdzot – piemēram, Siguldas Valsts ģimnāzijā šobrīd nav pasniedzēju trūkuma, taču pirms kāda laika nebija fizikas skolotāja, tad šo priekšmetu pasniedza students bez skolotāja kvalifikācijas.

Ziņu lente
0