Jūrmalas bruņurupucis varētu aizbraukt uz Ķīnu

© Sputnik / Алексей СтефановСкульптура "Черепаха" в Юрмале
Скульптура Черепаха в Юрмале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūrmalas pašvaldība apgalvo, ka sen norēķinājusies par bronzas bruņurupuci, taču skulptūras autora sieva apgalvo, ka naudu neesot saņēmusi.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Jūrmalas bruņurupuča skulptūra varētu tikt pārdota uz Kazahstānu vai Ķīnu, vēsta Mixnews.lv.

Par nolūku pārdot bruņurupuci skulptūras autora Jāņa Bārdas sieva pastāstīja pagājušajā nedēļā. Šāda lēmuma iemesls – Jūrmalas dome joprojām nav norēķinājusies ar tēlnieku par padarīto darbu.

Pēc viņas sacītā, Jūrmalas dome 1995. gadā nolēma finansēt Jāņa Bārdas skulptūras uzstādīšanu, taču, nezināmu iemeslu dēļ, šī nauda tika pārskaitīta pašvaldības galvenajam māksliniekam Egīlam Kukam, lai viņš norēķinās ar tēlnieku. Vēlāk Kuks ieguldīja naudu Tautas bankā, kura pēc kāda laika bankrotēja. Taču viņš izrakstīja pašvaldībai parādzīmi, tomēr Jūrmalas dome neuzsāka nekādas darbības.

Istaba viesnīcā SnowVillage pēc seriāla Troņu spēle motīviem. Lapzeme. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latviešu skulptori palīdzējuši celt viesnīcu pēc "Troņu spēles" motīviem

Kā Bārdas kundze pastāstīja preses konferencē, pēc Jāņa Bārdas pārcelšanās uz Lielbritāniju 2003. gadā viņa vairākkārt vērsusies Jūrmalas domē, lai pašvaldība samaksā 1995. gadā solītos 8 tūkstošus latu. Pēdējo reizi viņa atgādināja domei par to 2017. gadā, taču Jūrmalas pašvaldība tā arī nereaģēja.

Pēc pašvaldības pārstāves Zanes Leites sacītā, pašvaldībai nav skaidri šādas uzvedības motīvi. Ir 1995. gada Jūrmalas domes lēmums, ka par skulptūru samaksāti 8 tūkstoši latu. Nauda tika piešķirta no pilsētas budžeta. Divdesmit trīs gadus pašvaldība uzturējusi bruņurupuča skulptūru, un pa visu šo laiku nebija nevienas pretenzijas, par to viņa pastāstīja LTV7 intervijā.

Domē izsoli uzskata par neiespējamu un pat brīdina, ka par mēģinājumiem noņemt bruņurupuci no postamenta nāksies atbildēt, taču Bārdas kundze negrasās atkāpties. Interesi par skulptūru jau izrādījuši Kazahstānā un Ķīnā.

Pēc Aivijas Bārdas domām, Ķīnā Jūrmalas simbols varētu nest slavu Latvijai. Viņa uzskata, ka pasaule ir mainījusies, mēs vairs neatrodamies slēgtā telpā, tas nozīmē, ka jāvirzās ārpus Latvijas robežām.

Ziņu lente
0