Ekonomikas izaugsme neapturēs emigrāciju no Latvijas

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasПассажиры в зоне регистрации аэропорта
Пассажиры в зоне регистрации аэропорта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas zinātņu doktore Raita Karnīte uzskata, ka reemigrācijas jautājuma vietā valdībai nāktos biežāk skatīt imigrācijas problēmu.

RĪGA, 3. jūlijs — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iepriekš stāstīja par reemigrācijas jautājuma aktualizāciju, ņemot vērā ekonomikas izaugsmes tempus, taču Ekonomikas zinātņu doktore Raita Karnīte uzskata, ka ir jāatrisina virkne problēmu, lai aicinātu mājās aizbraukušos. 

Portāls Baltnews.lv atgādināja, ka Rinkēvičs norādījis uz tautsaimniecības straujo izaugsmi Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā Valmierā. Ministrs skaidroja, ka ekonomikas izaugsme padara aktuālus darbaspēka pieejamības un reemigrācijas jautājumus.

Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
SVF pastāstīja, kas varētu kavēt Latvijas ekonomikas izaugsmi

Karnīte uzskata uzskata, ka situācija Latvijas tautsaimniecībā patiešām raksturīga augošai ekonomikai. Pēc viņas domām, progress šajā jomā vērojams "uz Eiropas fondu bāzes". Tāpēc, ekonomiste uzsver, republikai būtu jāpadomā par savas ekonomiskās bāzes radīšānu.

Tomēr ekonomiskās izaugsmes ietekme emigrācijas samazināšanas jomā diezin vai varētu būt pozitīva dažādu iemeslu dēļ. Pirmkārt, pēc ekspertes domām, pārsvarā tukšā darba tirgū cilvēki izvēlēsies iespēju strādāt ārzemēs. Otrkārt, Latvijas iedzīvotājs, kurš uzkrājis vērā ņemamu summu bagātākā Eiropas valstī, nestaipīs ķieģeļus Latvijā, ir pārliecināta ekonomiste.

Darbaspēka aizplūšanas procesa aspektā ekonomiste atgādināja par gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Viņa salīdzināja emigrāciju ar "karstu kartupeli", ko valdībā neviens negrib aiztikt, taču nāksies, it īpaši pirms vēlēšanām.

Karnīte uzskata, ka reemigrācijas jautājuma vietā valdībai nāktos biežāk skatīt imigrācijas problēmu.

Atgādināsim, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuri atgriezušies no Eiropas valstīm dzimtenē, atkal aizbrauc. Darbspēka aizplūdi no Latvijas daudzi emigranti skaidro ar zemo algu un virsstundu darbu.

Vīrietis ar čemodānu - Sputnik Latvija
Te darba diena ilgst 14 stundas: reemigranti bēg no Latvijas atpakaļ uz ārzemēm

Iepriekš darbu sāka pilotprojekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties dzimtenē darba emigrantiem. Šiem nolūkiem atvēlēti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros visos Latvijas reģionos darbu sākuši koordinatori. Viņu uzdevums ir veidot saziņu ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un problēmas, kas neļauj atgriezties dzimtenē. Tāpat viņu pienākums ir iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Pirmās sarunas ar latviešiem ārvalstīs apliecināja, ka cilvēkus visbiežāk no atgriešanās atbiedē grūtības ar atbilstoša darba meklējumiem, mājokļa un bērnu izglītības jautājums. Dažiem radies arī valodas jautājums — daudzi emigranti jau aizmirsuši latviešu valodu un daudz labāk sarunājas angliski. Tāpēc viņi meklē darbu uzņēmumos, kuros darbā jāizmanto angļu valoda.

Reemigrācijas pilotprojektu plānots noslēgt šī gada 31. decembrī.

Ziņu lente
0