Rīgas varas iestāžu atteikšanās pārdēvēt Dudajeva gatvi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz daudzajām iedzīvotāju sūdzībām, galvaspilsētas varas iestādes daudzu gadu garumā atsakās nomainīt ielas nosaukumu

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Rīgas varas iestādes atteicās pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi, paziņoja Baltnews.lv iniciatīvas autors, "Apvienības pret nacismu" līderis Jānis Kuzins. Pēc viņa sacītā, kā atteikuma iemesls tika norādīts Latvijas Ministru Kabineta noteikumi, kuri regulē ielu nosaukumus.

"Apvienība pret nacismu" maijā vērsās pie Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova ar lūgumu atgriezt ielai tās iepriekšējo nosaukumu (Kosmonautikas aleja) vai pārdēvēt to Eiropas vai Mihaila Zadornova ielā. Pieteikuma autori norādīja, ka Latvija aktīvi piedalās terorisma un islāma fundamentālisma apkarošanā, tostarp, NATO pretterorisma operācijās. Taču Dudajeva garīgie mantinieki organizē akcijas visā pasaulē: Francijā, Beļģijā, Krievijā.

Pēc mēneša Rīgas pilsētas būvvalde nosūtīja tiesību aizstāvim Jānim Kuzinam atteikuma vēstuli Dudajeva ielas pārdēvēšanai. Iestāde argumentēja savu pozīciju ar pilnu atbilstību Ministru Kabineta normām. Saskaņā ar šim normām, ielu nosaukumiem jāatbilst latviešu kultūrvidei, jāveicina tās vērtību saglabāšana un attīstība, jāatbilst latviešu valodas tradīcijām un republikas vēsturei, jāatbilst morālajām normām, uzsvēra Kuzins. Viņš uzskata, ka patreizējais nosaukums neatbilst šīm prasībām.

"Es te redzu pārkāpumu no pašas komisijas puses, jo sabiedrība neatbalsta varas iniciatīvu, uzskatot, ka nosaukums neatbilst ētikas normām, turklāt Dudajeva lomai Latvijas vēsturē ir nulles loma. Būvēt neatkarību uz asinīm, kā to darīja Dudajevs, nav izeja," paziņoja Kuzins.

Pēc Kuzina sacītā, ideja dot ielai "starptautiskā terorista" figūras vārdu "ir kārtējais solis kā kaitēt Krievijai, jo ar Latviju Dudajevam nav nekāda sakara".

Patiesais varas iestāžu atteikuma iemesls pārdēvēt ielu, kā uzskata Kuzins, ir latviešu ideoloģijas pārmaiņas rietumu virzienā. Solījumu pārdēvēt ielu izdarīja "Saskaņas" partijas līderis Nils Ušakovs. Tolaik, saka Kuzins, "Rīgas varas iestādes bija pozitīvi noskaņotas pret Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem". Šobrīd, apgalvo Kuzins, viņi paņēmuši amerikāņu konsultantus, lauza līgumu ar partiju "Vienotā Krievija", tādējādi "pagriežoties uz Rietumiem".

Latvijas karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ visi latvieši ir nacionālisti, taču ne visi ir Nacionālā bloka elektorāts

Kuzins grasās apstrīdēt Rīgas varas iestāžu atteikumu pārdēvēt ielu Administratīvajā tiesā.

"Es uzskatu, ka nosaukums neatbilst Ministru Kabineta noteikumiem. Ja varas iestādes uzskata, ka iela likumīgi nosaukta Dudajeva vārdā, tad tas jau ir tiesas jautājums, jo likumību Latvijā pārbauda tikai augstākā instance," noslēdz Kuzins.

Džohara Dudajeva gatve savu tagadējo nosaukumu ieguva 1996. gadā, pēc Dudajeva likvidācijas. Jautājums par Dudajeva gatves pārdēvēšanu Rīgā tika rosināts vairākkārt, taču pagaidām šie mēģinājumi nav vainagojušies ar panākumiem.

Citās Eiropas galvaspilsētās tāpat ir ielas, kuras nosauktas Dudajeva vārdā. Piemēram, Viļņā tā tiek dēvēts skvērs netālu no Krievijas vēstniecības.    

Ziņu lente
0