Vainags, siers un labi laikapstākļi: kas latviešiem nepieciešams Līgo svētkos

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛатышский национальный праздник "Лиго"
Латышский национальный праздник Лиго - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par Līgo galvenajiem atribūtiem latvieši nosaukuši braucienu pie dabas, labu kompāniju un svētku cienastu.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. Veikalu tīkls top! veicis Latvijas iedzīvotāju aptauju par to, kas viņiem ir svarīgākais Līgo svinēšanā. Aptaujā, kura tika rīkota no 2018. gada 11. līdz 18. jūnijam, piedalījās 513 top! sekotāju sociālajos tīklos Facebook un draugiem.lv no visiem Latvijas novadiem.

Крафтовое пиво из Мадоны - Sputnik Latvija
Pirms Līgo svētkiem igauņi veido Latvijas alkohola krājumus

Saskaņā ar aptaujas datiem, 99% Latvijas iedzīvotāju svinēs svētkus Dzimtenē, no tiem 31,8% Vidzemē, 25,5% Kurzemē, 17,3% Zemgalē, 13,1% Rīgā un 11% Latgales reģionā. 

Vairākums dosies pie dabas, 23% ies ciemos un 16,4% aicinās ciemos pie sevis, sabiedriskos pasākumus plāno apmeklēt 9,4% aptaujāto. Vasaras saulgrieži ir seni tautas svētki, kuri ir nešķirami saistīti ar tradīcijām. 80% ir pārliecināti, ka šajā dienā obligāti jāvelk vainags, 57,3% aptaujāto saka, ka dziedāšot tradicionālās Līgo dziesmas, 34,1% plāno lēkt pāri ugunskuram, lai iegūtu spēku un veselību, kā vēsta ticējums.

Katrs piektais no aptaujātajiem dosies papardes zieda meklējumos, 12,9% ies uz pirti, jo tiek uzskatīts, ka šajā naktī līdz ar ķermeņa attīrīšanu nāks garīga attīrīšanās, enerģijas un harmonijas pieplūdums. Atradās arī tie, kas plāno peldēties rīta rasā un rīkot maģiskos uguns rituālus. Taču populārākais punkts izrādījies svētku cienasts – par svarīgāko tradīciju to nosaukuši 84,2% aptaujāto.

Вицупс Лиго - Sputnik Latvija
Jāņu maģija

Trīs ceturtdaļas aptaujāto paziņoja, ka uz viņu svētku galda būšot gan pirkts cienasts, gan pašmāju gatavoti mielasti. Visbiežāk cilvēki teikuši, ka galdā likšot ķimeņu sieru, alu, ceptu gaļu, pīrāgus un dažādas uzkodas, desas salātus, augļus un dārzeņus, mājās gatavotu maizi, kūpinātu zivi, kvasu un dažādas uzkodas jaunajām paaudzēm. 67,2% aptaujāto grasās iztērēt svētku galdam līdz 40 eiro, savukārt 37,3% — vairāk par šo summu.

Lai svētki izdotos, 93,1% ir svarīga laba kompānija, savukārt vēl 72,2% ļoti svarīgi laikapstakļi.

Ziņu lente
0