Latvijā aug siera ražošana. Aug arī cenas

© Wikipedia / HaliakTradicionālais siers
Tradicionālais siers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējos gados siera ražošanas apjomi Latvijā palielinās lēnām, toties cenas desmit gadu laikā dubultojušās.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi siera ražošana, vēsta Dienas Bizness.

Jau dažus gadus siera ražošanas apjoms Latvijā pārsniedz 40 tūkstošus tonnu.

Somijas piena produktu ražotājs Valio - Sputnik Latvija
Palika tūkstošiem tonnu nepieprasīta siera: Valio par Krievijas embargo ieviešanu

Lielākais siera ražotājs Latvijā un lielākais produkta eksportētājs ir AS Preiļu siers. Savu artavu nozares attīstībā iegulda arī AS Latvijas Piens, SIA Limbažu siers un citi uzņēmumi.

Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks atzīmēja, ka siera ražošanā lielus līdzekļus iegulda arī AS Cesvaines piens. Publiski pieejamā informācija liecina, ka uzņēmums jaunajās iekārtās plāno ieguldīt vairāk nekā 838 tūkstošus eiro, tāpēc tā konkurētspēja pieaugs.

Pašu attīstībā līdzekļus investē arī AS Smiltenes piens, kas iepriekš lielu daļu produkcijas eksportēja uz Krieviju. Pašlaik uzņēmuma galvenie eksporta tirgi ir Izraēla, Moldova, Igaunija, Lietuva, Polija utt. 2017. gadā uzņemums ievērojami palielinājis mīksto sieru ražošanu. Šogad AS Smiltenes piens plāno palielināt apgrozījumu par 4%.

Noliktava siera uzglabāšanai un nobriešanai - Sputnik Latvija
Lietuvas siernieki iztērēs 14 milj. eiro, lai izvairītos no Krievijas embargo
Iepriekš vēstīts, ka 2017. gada pirmajā ceturksnī siera ražošanas apjoms salīdzinājumā ar šo periodu 2016. gadā sasniedzis 13 tūkstošus tonnu (pieaudzis par 10%). Eksports pieaudzis par 62% un sasniedzis 18,8 milj. eiro.

Pērn Latvijā ražotais siers eksportēts uz 37 valstīm, gandrīz trešā daļa saražotā nonākusi Vācijā. Fikēts eksportētā apjoma trīskārtējs pieaugums — par 1,8 tūks. tonnu par 5,5 milj. eiro. Otro vietu eksporta saņēmēju vidū ieņem Lietuva un Igaunija — pa 12%.    

Ziņu lente
0