Ceļi Latvijā ir slikti, jo ceļmalās mētājas atkritumi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielas summas, ko būtu iespējams veltīt ceļu kvalitātes uzlabošanai Latvijā, tiek tērētas atkritumu vākšanai ceļu malās.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Katru gadu uzņēmums VAS Latvijas autoceļu uzturētājs (LAU) tērē vairāk nekā 400 tūkstošus eiro piegružoto ceļmalu sakopšanai, vēsta Grani.lv.

Autovadītāji un pasažieri, nepievēršot uzmanību tam, kādu kaitējumu nodara ar savu nevīžību, joprojām piegružo ceļus. Ceļmalās izmesto atkritumu daudzums ceļmalās nemainās.

Грунтовая дорога в ямах - Sputnik Latvija
Asfalta nebūs: miljoniem eiro tiks iztērēts smiltīm un šķembām

Cilvēki izmet maisiņus, papīrus, pudeles, nereti atkritumus atstāj pie tvertnēm autobusu pieturās. Bieži vien ceļmalās redzami būvniecības un lielgabarīta atkritumi, kā arī bīstamie atkritumi, ko nevar nodot parastā atkritumu poligonā, piemēram, sadzīves tehnika.

LAU uzskata: ja autovadītāji un pasažieri izmestu mazāk atkritumu, līdzekļus, kas tiek tērēti to aizvākšanai, būtu iespējams atvēlēt lietderīgākām lietām: uzklāt melno segumu zemesceļiem, biežak izlīdzināt zemesceļus un novadīt no tiem ūdeni.

Atkritumi Latvijā

Atkritumu, tāpat kā ceļu problēma, Latvijā ir ļoti aktuāla. Iepriekš vēstīts, ka par Eiropas Savienības prasību nepildīšanu atkritumu utilizācijas jomā valsts var saņemt sodu gandrīz 400 tūkstošu eiro apmērā.

Izdangāts zemesceļš - Sputnik Latvija
Uldis Augulis: ceļu stāvoklis Latvijā vēl nekad nav bijis tik slikts

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Laura Jansone informēja, ka Latvija būs spējīga nodrošināt vismaz 50% atkritumu utilizāciju tikai pēc diviem gadiem. Patlaban gandrīz puse atkritumu tiek nogādāta izgāztuvēs. Tiesa, uzņēmuma "Zaļā josta" valdes pārstāvis Jānis Lapsa norādīja, ka Latvijā ir reģioni, kuros radīti visi atkritumu šķirošanai nepieciešamie apstākļi.

Lai arī iedzīvotāju skaits Latvijā pastāvīgi samazinās, atkritumu apjoms nesarūk. Pirms pieciem gadiem Latvijas iedzīvotājs gadā ražoja 312 kilogramus atkritumu, taču pērn šis apjoms pieaudzis līdz 412 kilogramiem gadā.

Jāpiebilst, ka lielākajā daļā Eiropas valstu izgāztuvēs nonāk ne vairāk kā 10% sadzīves atkritumu, bet viss pārējais nonāk atkritumu sadedzināšanas uzņēmumos un šķirots.

Un ceļi

Ceļu kvalitātes ziņā Latvija tāpat būtiski atpaliek no citām ES dalībvalstīm. Globālās konkurētspējas indekss liecina, ka sarakstā starp 137 valstīm ar labākajiem un sliktākajiem ceļiem pasaulē Latvija ierindojusies 107. vietā — starp Gvatemalu un Peru. Eiropā ir tikai divas valstis, kurās ceļi ir vēl sliktāki — Bosnija un Hercegovina, kā arī Rumānija.     

Ziņu lente
0