ĀCM uzliesmojums: fermā pie Jelgavas reģistrēti drošības pārkāpumi

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasCūkas aizgaldā
Cūkas aizgaldā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms divām dienām Kukuļu saimniecībā Jelgavas novadā tika likvidētas 165 inficētas cūkas.

RĪGA, 14. jūnijs — Sputnik. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis būtiskus drošības normu pārkāpumus Kukuļu saimniecībā Jelgavas novada Jaunsvirlauskas pagastā, kur 165 cūkām konstatēts Afrikas cūku mēris (ĀCM), paziņoja PVD sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Meistere.

Faktiski saimniecībā nav veikti bioloģiskās drošības pasākumi. Viņa piebilda, ka visi 165 dzīvnieki likvidēti.

Sivēni kūtī. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ĀCM uzliesmojuma rezultātā tiks likvidēti 6000 cūku

PVD pārbaudīs vietas, kurp nokļuvuši ar ĀCM inficētajā saimniecībā pirktie sivēni, raksta rus.tvnet.lv. Trīs kilometru rādiusā no infekcijas perēkļa noteikta aizsardzības zona, 10 km rādiusā — kontroles zona. Šajās teritorijās esošās saimniecības tiks kontrolētas pastiprināti, īpaša uzmanība tiks pievērsta gaļas un dzīvnieku pārvadāšanai.

Aizsardzības un kontroles zonās aizliegts pārvadāt cūkas no vienas saimniecības uz otru, kā arī izvest tās ārpus aizsardzības zonas robežām. Aizliegts pārvadāt arī citus dzīvniekus bez PVD inspektora atļaujas.

Iepriekšējais mājas cūku ĀCM gadījums Latvijā tika reģistrēts aizvadītā gada oktobrī.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Infekcijas perēkļa konstatēšanas gadījumā tiek iznīcinātas visas cūkas 20 km rādiusā no tā.    

Ziņu lente
0