Valdis Dombrovskis: mēs nevaram ļaut Ukrainai ciest neveiksmi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirokomisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis palūdza Eiroparlamentam nobalsot par miljarda eiro piešķiršanu Ukrainai, taču tikai ar korupcijas apkarošanas nosacījumu.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Par jaunas makrofinanšu palīdzības sniegšanas nosacījumu Ukrainai no Eiropas Savienības viena miljarda eiro apmērā jākļūst korupcijas apkarošanai, paziņoja Eirokomisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis klausīšanās laikā Eiroparlamentā.

Šodien Eiroparlaments plenārsēdē balsos sakarā ar finanšu palīdzība sniegšanu Ukrainai viena miljarda eiro apmērā, kuru pirms dažiem mēnešiem piedāvājusi Eirokomisija. Taču, pēc Dombrovska sacītā, finanšu atbalsts būs "stingri saistīts" ar valsts reformu īstenošanu.

"Korupcijas apkarošana būs politisko nosacījumu centrā memorandā par savstarpējo saprotamību, kuram jābūt saskaņotam starp ES un Ukrainu šīs palīdzības saņemšanai," piebilda viņš.

Turklāt Dombrovskis atzīmēja, ka Kijevai jāizpilda nosacījumi korupcijas apkarošanas jomā, kurus viņa apņēmās jau iepriekšējās makrofinanšu atbalsta programmas ietvaros, taču joprojām nav izpildījusi.

"Reformu atpakaļgaitas risks"

Tai pat laikā viņš aicina "īsākā laika posmā" piešķirt līdzekļus Ukrainai, jo bez Eiropas Savienības atbalsta reformas šajā valstī ar lielu varbūtību riskē izbeigties.

Nodarbība - Sputnik Latvija
NATO komentēja mazākumtautību skolu reformu Ukrainā

"Ja mēs vilcināsimies vai aizgriezīsimies no Ukrainas, reformu atpakaļgaitas risks varētu būt ļoti augsts," brīdina Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka Eiropas Savienības naudas pārvedums ir nepieciešams Ukrainas ekonomikas uzturēšanai un atgādināja, ka 2018. un 2019. gadā Kijevai jāizmaksā daudz parādi, kas "uzliek ļoti lielu slogu valsts budžetam".

"Mēs nevaram ļaut Ukrainai gūt neveiksmi. Tādēļ jauna makrofinanšu palīdzība ir nepieciešama līdzās citam starptautiskam atbalstam, tostarp, no Starptautiskā valūtas fonda," paziņoja viņš.

SVF programma

SVF četru gadu palīdzības programma paredz piešķirt Ukrainai 17,5 miljardus dolāru. 2015. gada martā tika pārskaitīts pirmais naudas pārvedums piecu miljardu dolāru apmērā, tā paša gada augustā — otrais naudas pārvedums 1,7 miljardu dolāru apmērā.

2016. un 2017. gadā Ukraina saņēma pa vienam naudas pārvedumam viena miljarda dolāru apmērā katrs. Kijeva cerēja saņemt piekto naudas pārvedumu līdz pērnā gada beigām, taču tas joprojām nav noticis. Par vienu no kredīta piešķiršanas nosacījumiem tiek saukts Antikorupcijas tiesas izveidošana. Attiecīgu likumprojektu pēc vairākiem skandāliem Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja vien 11. jūnijā.    

Ziņu lente
0