Ekonomists: Latvija drīzumā varēs piesaistīt bezdarbniekus no ES

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasDarba birža
Darba birža - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sakarā ar gaidāmo algu palielināšanos Latvijai derētu aktīvāk aicināt darba spēkus nevis no trešajām valstīm, bet gan no Eiropas Savienības, paziņoja ekonomists Gundars Bērziņš.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Latvija ir tuva tam, lai sāktu piesaistīt bezdarbniekus no Eiropas Savienības valstīm, vajag tikai nedaudz vēl pacelt algu līmeni valstī, uzskata ekonomists, Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš.

Kā piemēru viņš min Igauniju, kur vidējais algu līmenis pārsniedzis tūkstoti eiro, pēc kam izveidojās pozitīva tendence migrācijā: valstī atgriezušies arī kādreiz no turienes aizbraukušie iedzīvotāji.

Viļņas vecpilsētas iela - Sputnik Latvija
"Ļoti veco" valstu ekonomika: gaidāmas pārmaiņas uz slikto pusi

"Mazliet lielākas algas, un mums būs pietiekoši daudz darbinieku. Tādā gadījumā Latvijas darba tirgus kļūs pievilcīgāks ārzemniekiem, tostarp no bezdarba māktajām ES dalībvalstīm. Ārvalstu darbaspēka pieplūšana tad būs dabiska," paziņoja Bērziņš Latvijas Radio intervijā.

Latvijā pēdējo desmitgadu laikā vērojama darbspējīgo iedzīvotāju samazināšanās. Republika, kurā dzīvo ap 2 miljoniem cilvēku, emigrācijas dēļ un mirstības līmeņa pārsvara dēļ pēdējo 10 gadu laikā zaudējusi, saskaņā ar dažādiem vērtējumiem, no 250 līdz 400 tūkstošiem cilvēku.

Uzņēmēji sūdzas par darba roku trūkumu Latvijā un lūdz varas iestādēm mīkstināt darba migrantu uzturēšanās režīmu valstī. Vieni no pēdējiem par viesstrādnieku piesaistīšanu iestājās lauksaimniecības ražotāji: latvieši neiet strādāt uz lauka pat par 1100 eiro algu. Taču viedokļi jautājumā par viesstrādnieku piesaistīšanu ir atšķirīgi, daudzi politiķi iestājas pret strādnieku profesiju pārstāvju piesaistīšanu.

Ceļojums - Sputnik Latvija
Mediji: kopš 1990. gada Latvija zaudējusi tikpat cilvēku, cik Pirmā pasaules kara laikā

Taču profesiju pārstāvjus, kuri saistīti ar intelektuālo darbu, Latvijas varas iestādes ir gatavas aicināt.

Februāra beigās Ministru Kabinets apstiprināja Ekonomikas ministrijas izstrādāto profesiju sarakstu, kurās tiek prognozēts ievērojams darba spēka deficīts un ir atļauts piesaistīt darbiniekus no citām valstīm.

Ārzemju strādniekus varēs piesaistīt darbam 237 profesijās, tādās nozarēs kā zinātne, fizika, ķīmija, matemātika, statistika, IT, pārstrādes rūpniecība, elektrotehnika, celtniecība, finanšu analīze, zvejniecības kuģu, lidmašīnu vadīšana un citas.     

Ziņu lente
0