Ugunsgrēku Ādažu poligonā nodzēsa lietus

© Sputnik / Анна Огородник / Pāriet pie mediju bankasUgunsgrēks
Ugunsgrēks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietus palīdzēja apturēt uguns izplatīšanos Ādažu militārajā poligonā, šodien tiek izmeklēts ugunsgrēka perimetrs, lai pārliecinātos, ka atklātu liesmu vairs nav.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Ugunsgrēku, kurš izveidojās Ādažu militārajā poligonā 10. jūnijā, palīdzēja nodzēst lietus, kurš sācies vakar vakarā. Atklātas liesmas šobrīd netiek manītas, taču uztraukumu raisa dziestošās ogles, vēsta LSM.

Pēc Valsts mežu dienesta pārstāvja Zigmunda Jaunķiķa sacītā, pirmdien, 11. jūnijā ugunsgrēku izdevies lokalizēt, taču vakarā spēcīgā vēja dēļ uzliesmojuma platība atkal sāka paplašināties. Ugunsdzēsējiem un karavīriem palīdzēja lietus. Kurš sākās ap plkst. 22:00 un likvidēja atklātās liesmas.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš apstiprināja, ka atklātu liesmu vairs nav. Taču pastāv bažas, ka ugunsgrēks varētu atsākties dziestošo ogļu dēļ. Tieši tādēļ līdz Gaujai ievilka divas trubas — tās sūknē ūdeni, lai laistītu augsni un sūnas un nepieļaut uguns atgriešanos.

Pēc Jaunķiķa sacītā, uzliesmojuma platība varētu jau būt vairāk nekā 300 hektāri.

Iedzīvotāji nezina, ko darīt

Ugunsgrēks poligonā izraisa apkārtējo rajonu iedzīvotāju uztraukumu — daudzi sūdzas par informācijas trūkumu par notikumu, iedzīvotājiem un pašvaldībai neesot skaidrs, kas koordinē dzēšanas darbus notikuma vietā — glābēji vai karavīri.

Tā, piemēram, Priežkalnu saimniecības fermeris pastāstīja, ka nolēma aizvest dzīvniekus tālāk no uzliesmojuma vietas — viņš raizējas, ka dūmi kaitēšot zirgiem un aitām. Zemnieks piebilda, ka ziņas par ugunsgrēku meklējis pats un ar draugu palīdzību — aptaujājis ugunsdzēsējus un karavīrus.

Kalniņš noliedz pārmetumus nepietiekamā iedzīvotāju informēšanā — ziņas vēsta gan karavīri, gan ugunsdzēsēji, gan Valsts Mežu dienests. Taču braukāt pa mājām un informēt iedzīvotājus viņi nevar — tam trūkstot cilvēku.

Zaudējumi pagaidām nav izvērtēti

Šobrīd ir grūti noteikt zaudējumu apmēru, kuru radījis ugunsgrēks, atzīmēja Jaunķiķis. Taču jau šobrīd ir skaidrs, ka galvenais "cietušais" ir daba, tostarp, uguns iznīcinājusi lielu Ādažu tīreļa platību (viršu dzimtas krūmāji — red.). Turklāt šajā teritorijā dzīvo putni, kuri ir reti sastopami citās vietās.

Uzliesmojuma iemeslu karavīri un ugunsdzēsēji pagaidām nav nosaukuši. Iepriekš Jaunķiķis paziņoja, ka nevar izslēgt to, ka ugunsgrēks varēja sākties militāro mācību rezultātā.

Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Ādažu poligona ugunsgrēku nespēj nodzēst jau gandrīz diennakti

Tas jau ir otrais ugunsgrēks Ādažu poligonā pēdējo dienu laikā. Sestdien, 9. jūnijā, militāro manevru laikā poligonā tika veikta ASV militārpersonu desanta nolaišanās, kā arī tika nomestas platformas ar ekipējumu, viena no kurām uzliesmoja. Mašīna pēc nolaišanās sāka dūmot, un pēc tam to pārņēma liesmas. Neviens necieta, taču operācija tika pārtraukta drošības apsvērumu dēļ.

Ārkārtas gadījuma dēļ mācības nācās steidzamā kārtā pārtraukt, vēl pirms visu izpletņlēcēju lēkšanas.

Starptautiskās mācības Swift Response 2018 tiek rīkotas Eiropā ar ASV militārā desanta dalību. Šogad manevru veikšana ieplānota no 7. līdz 15. jūnijam, tajos ir iesaistīti apmēram 2 300 dalībnieku no septiņām NATO valstīm un alianses partnervalstīm. Mācības uzņem Latvija, Lietuva un Polija.    

Ziņu lente
0