"Ātrās palīdzības" vadītāja: negaidiet ideālu attieksmi pret pacientu 20. izsaukumā

© Sputnik / Sergey MelkonovNeatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No noguruša feldšera nav vērts gaidīt ideālu attieksmi pret pacientu, paziņoja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītāja Liene Cipule pastāstīja par turpmākajiem dienesta pārveidošanas plāniem uzstāšanās laikā parlamenta sabiedrības veselības lietu apakškomisijā. "Neērtie" jautājumi nenostādīja viņu strupceļā — Cipule ir pārliecināta, ka lēmums apsēdināt feldšerus pie stūres ir pareizs, tieši kā nebeidzamā cīņa ar nepamatotiem izsaukumiem, raksta "MK-Latvija".

Liene Cipule izmanto jebkuru gadījumu, lai atgādinātu Latvijas iedzīvotājiem, ka neatliekamās palīdzības brigādes pastāv, lai glābtu dzīvības un veselību. Savukārt par nepamatotu mediķu izsaukumu pie cilvēka, kuram, piemēram, "ir tikai un vienīgi" augsta temperatūra, var tikt noteikta maksa, kuru paceļ līdz 56 eiro.

Turklāt, ja līdz 14. maijam kvītis par šādiem izsaukumiem izrakstīja paši mediķi, tad tagad ar to nodarbosies speciāls cilvēks, kurš sēdēs birojā. Jo šim speciālistam nenāksies skatīties sirgstošo un bieži trūcīgo pacientu acīs, tad kvītu daudzums par tā saucamajiem nepamatotajiem izsaukumiem varētu palielināties, teikts rakstā.

Eiropas piemērs ir lipīgs

Cipule, kura sāka vadīt NMPD pirms dažiem mēnešiem, pastāstīja deputātiem par saviem turpmāko dienesta pārveidošanas plāniem. Viņa apstiprināja, ka jau vasarā Latvijā sāks darboties 11 eksperimentālās neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes, kuras būs izveidotas atbilstoši Eiropas paraugam.

Ātrās palīdzības mašīnas - Sputnik Latvija
Rīgas ārsti piekrituši vadīt ātrās palīdzības mašīnas

"Šajās brigādēs patiešām nebūs šoferu. Tā vietā pie stūres sēdēs feldšeri, kas ļaus samazināt brigādes sastāvu no trim cilvēkiem līdz diviem," paziņoja Cipule.

Pēc viņas sacītā, septiņas šādas brigādes darbosies Rīgā, viena Jelgavā, Vetspilī un Daugavpilī.

Tomēr Cipule atzina, ka darbinieku vidū attieksme pret šo projektu ir neviennozīmīga.

"Taču steidzu mierināt, mūsu mērķos nav pārveidot visas 119 brigādes. Maksimālais samazināto ekipāžu skaits nākotnē ir 45. pakāpeniska pāreja notiks, ja līdz oktobrim mēs pārliecināsimies pilotprojekta efektivitātē," paskaidroja NMPD vadītāja.

Pilotprojekta rezultāti gaidāmi rudenī.

Negaidiet ideālu attieksmi

Uzstāšanās ietvaros deputātu priekšā Cipule kārtējo reizi pasūdzējās par hronisku neatliekamās palīdzības darbinieku nogurumu.

"Mēs nevaram pieprasīt no noguruša feldšera, kurš atbraucis uz divdesmito izsaukumu pēc kārtas, ideālu attieksmi pret pacientu. Problēmas iemesls ir nogurumā un mūsu darbinieku izdegšanā, it sevišķi Rīgā, kura apkalpo pusi no visiem izsaukumiem valstī," paziņoja Cipule.

Mājās nevadājam

Tāpat NMPD vadītāja atbildēja uz deputātu jautājumu par pacientiem, kurus "ātrā palīdzība" atvedusi uz slimnīcu, taču noskaidrojās, ka uzturēšanās slimnīcā viņiem nav nepieciešama. Pēc Cipules sacītā, rūpes par to, lai slimnieks nokļūtu atpakaļ mājās, nav NMPD lieta.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība - Sputnik Latvija
Pie ģimenes ārsta lētāk ar taksometru: Latvijas "ātrie" audzinās pacientus

"Tas, drīzāk, ir jautājums slimnīcu uzņemšanas nodaļām. Mēs cenšamies bez nepieciešamības nevest pacientus uz slimnīcām. Taču ir jāsaprot, ka mūsu brigādēm nav tādu diagnostikas iespēju, kādas ir klīnikām. Šī iemesla dēļ visus slimniekus ar aizdomīgiem simptomiem tomēr nogādā uzņemšanas nodaļās papildus izmeklēšanas veikšanai. Pareizāk būtu, ja šādi pacienti paši brauktu uz slimnīcu ar savu vai sabiedrisko transportu. Taču ja jau viņi izvēlējās braucienu ar "ātro palīdzību", tad diez vai būtu pareizi, lai "ātrie" vestu viņus vēl arī atpakaļ," uzsvēra Cipule.

Bailes maksāt

Cipule paziņoja, ka 47% gadījumu pacienti izsauc mediķu brigādi bez pietiekama pamata, par ko viņiem var izrakstīt rēķinu. Līdz ar to deputāti raizējas par jautājumu: vai iedzīvotāji nepārstās saukt "ātro palīdzību" pat reālu dzīvības vai veselības draudu gadījumā, baidoties no nepamatota izsaukuma apmaksas. Cipule uzskata šādas bailes par nepamatotām.

Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Deputāts: nabagie latvieši var kļūt par farmaceitisko kompāniju "izmēģinājumu trusīšiem"

"Ja cilvēkam ir kaut mazākās aizdomas, ka nepieciešama "ātrā palīdzība", bez bailēm jāzvana uz telefona numuru "112" vai "113". tur jau sarunā ar dispečeru tiks noteikts, ko darīt tālāk. Jā, cilvēki uztraucas par izsaukuma maksu. Taču mēs izrakstām kvītis tikai noteiktās situācijā. Tas notiek, ja dispečers jau telefonsarunas laikā saprot, ka neatliekamās palīdzības izsaukumam nav pamata. Tad dispečers var vai nu atteikt zvanītājam izsaukumā, vai, ja mūsu resursi to atļauj, nosūtīt mašīnu, taču iepriekš brīdinot cilvēku, ka par to nāksies samaksāt. Tikai uz šādiem nosacījumiem mēs piemērojam maksu par nepamatotiem izsaukumiem," noslēgumā pateica NMPD vadītāja.    

Ziņu lente
0