Adoptēšana uz ārvalstīm: Labklājības ministrija izšķīrusies par liegumu ārvalstniekiem

© Sputnik / Sergey MelkonovЖители Бауски с детскими колясками
Жители Бауски с детскими колясками - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie noteikumi paredz aizliegt bērnu adoptēšanu no Latvijas audžuģimenēm uz citām valstīm.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. Labklājības ministrija izstrādājusi jauno noteikumu projektu, kuri aizliedz bērnu adopciju no Latvijas audžuģimenēm uz citām valstīm, vēsta nra.lv.

Izstrādātais noteikumu "Adopcijas kārtība" projekts paredz, ka ārvalstu iedzīvotājs var adoptēt dzīvesbiedra bērnu, bērnu, ar kuru ir radnieciski sakari, kā arī bērnu, kurš uzturas institūcijā. Taču ārzemnieks vairs nevar adoptēt bērnu no audžuģimenes, paskaidroja labklājības ministra Jāņa Reira biroja vadītāja Linda Baļčūne. 

Pēc Baļčūnes domām, tā ir nozīmīga ziņa Latvijas iedzīvotājiem. Tā liecina, ka "mēs esam pietiekami nobriedusi sabiedrība, lai varētu uzņemties atbildību par saviem bērniem", pauda LM pārstāve un piebilda, ka bērni, kuri atrodas audžuģimenēs jau aug ģimeniskā, pienācīgā aprūpē. Noteikumi paredz stiprināt prasības arī pret ārvalstu adopcijas iestādēm Latvijā, piemēram, vēlreiz nostiprināts pienākums iesniegt pēcadopcijas ziņojumu.

Rīga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Adoptēšana uz ārzemēm: piedod, Latvija nevar tev palīdzēt

Noteikumi paredz arī to, ka ārvalstu adoptētājiem būs jāapgūst apmācību programma. Iestādei būs jāuzrāda maksimāli iespējamie ārzemnieka izdevumi adopcijai. Speciālisti skaidro, ka iedzīvotājiem ir jāredz, kādu summu ārvalstu adoptētājam izmaksā bērna adopcija Latvijā.

Labklājības ministrijā pastāstīja, ka adopcijas noteikumi nav mainīti kopš 2003. gada, un šajā laikā notikušas būtiskas izmaiņas.

Jāpiebilst, ka diskusija par adopcijas aizliegšanu uz ārvalstīm Latvijā rit jau kopš pērnā gada. Sākotnēji Labklājības ministrija izvērtēja ideju atļaut bērnu adopciju uz ārzemēm tikai no bērnunamiem. Taču daži speciālisti tam nepiekrīt.

Pērn Latvijā adoptēti 195 bērni, liecina Labklājības ministrijas informācija. Viņu starpā 68 bērni adoptēti uz ārzemēm, bet 127 – audžuģimenēs Latvijā. Patlaban Adopcijas reģistrā ir ziņas vēl par 1254 bērniem, kam vajadzīgi audžuvecāki.

Ziņu lente
0