Latvijas ārsti vēlas aizliegt politiķiem smēķēt

© AP Photo / British Official PhotoVinstons Čērčils
Vinstons Čērčils - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas Sociālo un nodarbinātības lietu komisija izskatīs piedāvājumu par smēķēšanas aizliegumu darba vietā veselais profesiju virknei.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) piedāvā aizliegt smēķēt darba vietā skolotājiem, mediķiem, policistiem un valsts augstākajām amatpersonām, raksta Mixnews.lv.

Attiecīgu piedāvājumu biedrība nosūtīja Saeimas Sociālo un nodarbinātības lietu komisijai, kur šobrīd tiek izskatīti likuma grozījumi par tabakas izstrādājumu un citu smēķēšanas produktu apriti.

Пепельница. Архивное фото - Sputnik Latvija
Zinātnieki pastāstīja, kā labāk atmest smēķēšanu

Likumā par tabakas izstrādājumu, augu izcelsmes smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un tām paredzēto šķidrumu apriti ir vairāki ierobežojumi. Piemēram, likums aizliedz smēķēt bērnu klātbūtnē, parkos un daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās.

LĀB piedāvā izplatīt šo aizliegumu tāpat uz skolotājiem, mediķiem un policistiem. Aizliegums varētu tikt attiecināts arī uz augstākajiem valsts ierēdņiem, tostarp, uz prezidentu, ministriem un deputātiem. LĀB prezidents Pēteris Apinis paziņoja, ka aizliegums attieksies tikai uz smēķēšanu darba vietā.

"Loģika ir, protams, tāda, ka nevienā demokrātiskā valstī mēs nevaram iedomāties, ka kāda no valsts augstākajām amatpersonām smēķē. Es atgādināšu, ka [bijušais ASV prezidents] Baraks Obama uzreiz atmeta šo ligu, kad viņš tika ievēlēts, pat nesagaidot to brīdi, kad viņš kļuva par prezidentu," atzīmēja LĀB vadītājs.

(Patiesībā Obama atmeta smēķēšanu 2010. gadā, gadu pēc kļūšanas par ASV prezidentu).

Taču galvenais grozījumu mērķis ir neļaut rasties uzskatam, ka smēķēšanā nav nekā ļauna.

Молодые люди на улочке Старого города в Риге - Sputnik Latvija
Drīkst, ja uzmanīgi: kur Rīgā atļauts smēķēt

"Ja kāds skolotājs smēķē, tad tas ir fantastisks priekšlikums visiem delveriem darīt to pašu. Nedod Dievs, kāds skolotājs atnāk iedzēris uz skolu. Tā ir 100% ziņa, ka, bērni, tas nekas slikts nav. Tieši tāpat ir ar policistiem. Ja policists smēķē darba vietā, vienalga, kur viņš atrastos formā (..) nekas sliktāks, kā parādīt šādu negatīvu piemēru, nav iespējams," pārliecināts Apinis.

Parlamenta Sociālo un nodarbinātības lietu komisijas vadītāja Aija Barča uzskata, ka šis jautājums prasa nopietnu apspriešanu.

"Mums ļoti nopietni ir jāskatās uz cilvēktiesību jautājumiem, kā tie tiek risināti, jo ļoti nopietni šos jautājumus skata arī tiesībsargs. Lai mēs nenokļūtu Satversmes tiesā, mums ir nedaudz šis priekšlikums jāpapēta," pateica viņa.

Informācijai

Smēķēšana un politika ilgu laiku bijušas nešķiramas. Smēķēja visi trīs Jaltas konferences dalībnieki: Staļins nekad neatstāja ar pīpi, Čērčilam mūžīgi bija cigārs zobos, savukārt Rūzvelts bija pēdējais ASV prezidents, kurš smēķējis sabiedrībā.

Šobrīd atklāti smēķējošo politiķu patiešām atlicis maz, it sevišķi pēc tam, kad pagājušajā nedēļā no amata atkāpās cigāru cienītājs Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs.

​Tāpat sabiedrībā ar cigareti parādās Dānijas karaliene Margrete. Šī fotogrāfija izraisīja ievērojamu skandālu: karalieni nosodīja par smēķēšanu mazbērnu klātbūtnē.

Ziņu lente
0