Piešķirt vēl vienu brīvdienu ir nepieļaujami: darba devēji pret Lāčplēša dienu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские моряки на параде в день Лачплесиса у Памятника Свободы
Латвийские моряки на параде в день Лачплесиса у Памятника Свободы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lāčplēša diena (11. novembris) varētu tikt iekļauta oficiālo valsts svētku dienu sarakstā un kļūt par brīvdienu, ja deputāti atbalstīs likumprojektu trešajā lasījumā.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Zemnieku Saeima un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) uzstājas pret Lāčplēša dienas, 11. novembra, pasludināšanu par valsts svētkiem, vēsta lvportals.lv.

Organizācijas nosūtījušas vēstules Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrības lietu komisijai, visām parlamenta frakcijām, Ekonomikas un Zemkopības ministrijai. Vēstules tekstā teikts, ka papildus brīvdienas šobrīd ir nepieļaujamas. Uzņēmēji uzskata, ka brīvdienas ieviešana palielinās uzņēmumu administratīvo un finanšu slodzi, ietekmēs darba kārtību, savukārt budžets nesaņems noteiktu daļu nodokļu ieņēmumu.

Nēsājiet sarkanbaltsarkano: par godu Lāčplēša dienai sarūpēti 10 km lentīšu - Sputnik Latvija
Nēsājiet sarkanbaltsarkano: par godu Lāčplēša dienai sarūpēti 10 km lentīšu

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem, 11. novembra pasludināšana par brīvdienu novedīs pie 2019. gada budžeta zaudējumiem 8,6 miljonu eiro apmērā, savukārt 2020. gada budžetā – 9,2 miljonu eiro apmērā.

LTRK vērš uzmanību uz to, ka Latvija ES valstu vidū ieņem trešo vietu pēc oficiālo svētku brīvdienu skaita. Kopā ar 11. novembri tās būs 17 dienas. Lietuvā ir 13 oficiālo svētku brīvdienu, Igaunijā 12.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, martā Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība atbalstīja "Vienotības" piedāvājumu pasludināt 11. novembri par oficiālajiem valsts svētkiem. Saeima jau atbalstījusi otrajā lasījumā projektu par 11. novembra pasludināšanu par svētku dienu.

Šobrīd Lāčplēša diena, svētki par godu latviešu armijas uzvarai, ar kuras spēkiem 1919. gadā tika novērsts Bermonta spēku uzbrukums Rīgai, oficiāli atzīta par atzīmējamo dienu.

Ziņu lente
0