Mamikins atklāja patieso konflikta iemeslu ar Ušakovu

© Sputnik / Sergey MelkonovEirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins
Eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mamikins uzskata Ušakova lēmumu lauzt līgumu ar "Vienoto Krieviju", uzsākt draudzību ar Džonu Makeinu un fotografēties uz Amerikas tanku fona par kļūdu.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins TV3 intervijā Nekā personīga izvērtēja "Saskaņas" partijas un Latvijas Krievu savienības perspektīvas Saeimas iekļūšanā un koalīcijas izveidošanā, kā arī atklāja konflikta iemeslu ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

"Saskaņā" visu lemj Viņš

Mamikins kritizēja Ušakova vadītās "Saskaņas" partijas esošo kārtību, kurā visu nosaka pats Ušakovs. Eiropas partijās, pēc Mamikina sacītā, visi lēmumi tiek pieņemti koleģiāli — pastāv padomes, teritoriālās nodaļas.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs nevēlas balotēties Saeimā un premjerministra postenim

"Šeit visu izlemj tikai viens cilvēks. Un, ja viņš kaut ko teiks teritoriālām nodaļām, viņi izpildīs. Diemžēl nav vairs demokrātiskie procesi. Netiek apspriesti vairāki jautājumi, kuri sāp cilvēkiem, piemēram, izglītības reforma, tā paša. Atbalstām, neatbalstām krievu skolu. Cilvēki nejauši uzzina no iekšējās sarakstes, ka nevajag piedalīties mītiņos. Kāpēc nevajag? Kas to aizliedza? Visdrīzāk visi saprot, ka to aizliedza Viņš. Ušakovu tā arī sauc — Viņš pateica, Viņš tā teica," pastāstīja Mamikins.

Pēc eirodeputāta domām, tehniski "Saskaņa" pēc vēlēšanu rezultātiem varētu iekļūt Saeimā, taču reālajā politikā Ušakova partijai pie varas nonākt neizdosies — pārāk cieši latviešiem tā asociējas ar Kremli.

"Visas atbildes, ko es dzirdēju, ir nē. Ne no politiķiem, ne no ierindas cilvēkiem. Es prasu, kāpēc — viņi taču sarokojas ar Makkeinu, viņi sveic amerikāņu tankus, viņi brauc pēc konsultācijām uz ASV un noalgo konsultantus. Viņi taču ir par tādām pašām vērtībām. Nē — vienalga Kremlis, vienalga krievi, vienalga kaut kādas bailes — mēs ar "Saskaņu" nekad," pastāstīja Mamikins.

Pēc viņa domām, pastāv iespēja pārvarēt 5% barjeru arī Tatjanas Ždanokas vadītajai Latvijas Krievu savienībai, un palīdzēt te varētu, lai arī cik tas dīvaini neskanētu, izglītības ministrs Kārlis Šadurskis, kurš iecerējis reformu, kura likvidēs izglītību krievu valodā.

Государственная Дума РФ - Sputnik Latvija
Krievijas deputāts ierosinājis ieviest sankcijas pret Nilu Ušakovu

"Pateicoties Šadurskim, atkal krievu skolu reforma tas ir tas, ko sāp krievu cilvēkiem Latvijā. Ne pat viņu vēlme necienīt un nemācīt latviešu valodu, kā dažreiz saka mūsu oponenti, bet forma, stils un atmosfēra, kā šī reforma tika īstenota. (…) Tas ir tas, kas cilvēkiem ļoti sāp, un uz šī viļņa Krievu savienībai ir izredzes to piecu procentu barjeru pārvarēt," uzskata Mamikins.

Pēc viņa domām, ja abas partijas iekļūtu Saeimā, teorētiski viņas varētu izveidot koalīciju, taču "Saskaņa" tomēr izvēlētos latviešu Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Iekārtot bijušo sievu

Mamikins pastāstīja arī par savu konfliktu ar Nilu Ušakovu, sākotnējais iemesls, pēc viņa sacītā, ir Ušakova vēlmē diktēt kadru politiku eiroparlamentārieša birojā. Runa ir par četru cilvēku, tostarp, Ušakova bijušās sievas Jeļenas iekārtošanu darbā.

Latvijas un ES karogi - Sputnik Latvija
Mamikins: Latvijai paliks karogs un himna, pārējo lems Brisele

"Tur bija runa par to, lai viņa strādātu Briseles ofisā par APU — akreditētu parlamenta asistenti. Par Briseles palīgu. Man, pirmām kārtām, nebija opcijas, nebija vietas. Vajadzēja atlaist cilvēku, kurš reāli strādā, un uz to es nebiju gatavs, jo cilvēki uzrunāti, pieņemti darbā, gadu jau atstrādājuši, nu, mazliet mazāk, un tagad pateikt viņiem atā, tāpēc ka vajag kāda sievu iekārtot. Nu, es nebiju gatavs tam, sāku aizstāvēt savus cilvēkus, un konflikts turpinājās," paskaidroja Mamikins.

Pēc viņa sacītā, atbildot uz atteikumu ņemt palīgos Ušakova sievu, tas solījis viņam problēmas.

"Tevi neieredzēs visi partijas biedri, tāpēc… Tevi neieredzēs visi žurnālisti, tāpēc ka esi «viskačka» politikā, kaut gan bijušais žurnālists. Tā bija pēdējā frāze, ko man pateica Nils, un mēs atvadījāmies," pateica Mamikins.    

Ziņu lente
0