Politika

Ušakovs pret bilingvālu, taču ir par trilingvālu Latviju

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas mērs Nils Ušakovs
Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Saskaņas" partija līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs atbalstīja Latvijas iedzīvotājus, kuri alkst pēc radikālām pārmaiņām valstī, viņš paziņoja par vēlmi pārvērst Latviju trilingvālā valstī.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Uzstājoties "Saskaņas" partijas sanāksmē, tās līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs solīja cīnīties par Latviju, kur nacionālās mazākumtautības nedēvē par piekto kolonnu, un par trilingvālu apmācību, vēsta Mixnews.lv.

"Mēs esam par Latviju, kur nacionālās minoritātes netiek sauktas par piekto kolonnu un kur nemēģina pirms katrām vēlēšanām ierobežot viņu tiesības. Mēs esam par Latviju, kur mazākumtautības ir viens no kopējās labklājības un drošības pamatiem," uzsvēra Ušakovs.

"Saskaņas" līderis paziņoja, ka Latvijai ir jābūt tādai valstij, kur latviešu valodas un latviešu vērtību pozīcijas tiek sargātas un stiprinātas līdzās citu kultūru un tautību vērtībām, kur lepojas ar visiem cilvēkiem.

Trilingvālas mācības

Tāpat Ušakovs atzīmēja, ka izglītībai Latvijā jābūt nevis bilingvālai, bet trilingvālai, un tieši par to arī cīnīsies "Saskaņa".

Turklāt Rīgas mērs minēja SKDS centra aptaujas datus, saskaņā ar kuriem 63,1% Latvijas iedzīvotāju iestājas par radikālām un ļoti radikālām reformām. Taču, pēc viņa sacītā, ja pēc vēlēšanām valdībā paliks Zaļo un zemnieku savienība, tad viņi saglabās koalīciju, un nekas nemainīsies.

Tatjanas Ždanoka - Sputnik Latvija
Gasparjans: demokrātija Latvijā – tā ir vairākuma tiesības apspiest mazākumu

"Ja vēlēšanās atbalstu saņems labējās partijas, tad paliks tā pati koalīcija ar tām pašām sejām. Ja "Jaunā Vienotība" neiekļūs parlamentā, tad esošie partneri varētu atrast tās vietā kādu citu partiju sadarbībai," pateica Ušakovs.

Tāpat Ušakovs atcerējās par valdošās koalīcijas deputātu idejām par tabakas un alkohola tirdzniecības aizliegšanu par skaidru naudu, par mācību aizliegšanu krievu valodā privātās augstskolās un par robotu izmantošanu imigrantu vietā. Pēc viņa domām, tie nav tie temati, kurus būtu jārosina Latvijas parlamentā neilgi pirms vēlēšanām. Līdz ar to Rīgas mērs nosauca valdošo partiju atbalstīšanu par ceļu uz Eiropas ceļmalu.

"Vienotība" un "Saskaņa"

Ušakovs uzskata, ka šobrīd vienīgā valdošā partija, kura mutiski iestājas par Eiropas vērtībām, ir "Vienotība", taču nav skaidrs, vai viņa pārvarēs piecu procentu barjeru Saeimas vēlēšanās.

Savukārt "Saskaņas" partiju Ušakovs nosauca par pēdējo lielo partiju, kura iestājas par mieru, labklājību, brīvību, cilvēktiesībām un demokrātiju.

Igaunija - Sputnik Latvija
Krievu valoda zaudē aktualitāti: Igaunijas Valodas inspekcija ķeras klāt angļu valodai

Ušakovs brīdina, ka cilvēku vēlme ieraudzīt radikālas pārmaiņas Latvijā varētu līdzēt arī populistiem vai radikāli nacionālām, antieiropeiskām partijām. Jo šādi politiskie spēki uzstāsies ar ļoti vienkāršiem, taču neizpildāmiem solījumiem no sērijas "visiem viss bezmaksas, un nekādas krievu valodas".

Savukārt, "Saskaņas" priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs, uzstājoties sanāksmē pievērsa uzmanību tam, ka daudzi cilvēki netic, ka Latvijā vispār ir iespējamas pārmaiņas.

"Taču mēs nedzīvojam krīzē, bet gan "nepārmaiņu nolemtībā"," uzsvēra Urbanovičs.

Viņš paziņoja, ka šobrīd Latvijā ir jāpiedāvā un jāīsteno radikālas un gudras reformas.

"Saskaņas" sanāksme notika "Melngalvju namā" sestdien, 26. maijā. Partijas locekļi apsprieda priekšvēlēšanu programmas projektu, turklāt tika veiktas paneļu diskusijas ar partijas locekļu, kā arī Latvijas un starptautisko ekspertu piedalīšanos.    

Ziņu lente
0