Farmaceiti un pacienti kļuvuši par e-veselības ķīlniekiem

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasФармацевт в аптеке
Фармацевт в аптеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Traucējumi veselības aprūpes elektroniskajā sistēmā traucē strādāt ne tikai ģimenes ārstiem, bet arī aptiekāriem – ne vienmēr izdodas izsniegt zāles, lai arī ārsti atkal izraksta papīra receptes.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Saeimas Sabiedriskās veselības apakškomisijas sēdē Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene pastāstīja, ka pēdējā mēneša laikā e-veselības sistēmas darbība ir tikai pasliktinājusies, vēsta Diena.

Ritene norādīja, ka farmaceiti ir pacietīgi ļaudis, taču šomēnes situācija ar e-veselību ir aizgājusi "nekontrolējamā virzienā". Uz pacientu jautājumiem, cik ilgi turpināsies grūtības, aptiekāriem nav atbildes.

Капельница с раствором - Sputnik Latvija
Jau pusgadu slimnieki nevar saņemt zāles pret retām slimībām

Ritene piebilda, ka e-veselības sistēmas problēmu rezultātā papīra recepšu skaits ir pieaudzis par 50%. Maija sākumā Nacionālais veselības dienests lūdza ārstus kompensējamajiem medikamentiem izrakstīt papīra receptes vai līdztekus elektroniskajai receptei izsniegt pacientam tās izdruku, lai pacienti varētu saņemt zāles, neskatoties uz kļūmēm sistēmā.

Reģionālās aptiekas farmaceite, Aptieku biedrības valdes locekle Aiga Zariņa pastāstīja, ka aptiekās ik dienas vērojamas dramatiskas situācijas, piemēram, pacients, kurš cieš stipras sāpes, nesaņem pretsāpju līdzekļus, jo nedarbojas e-veselības sistēma.

Dažos gadījumos reģionu iedzīvotāji nokļūst aptiekā ar vienīgo pieejamo sabiedrisko transportu vai sarunā ar kaimiņiem, ka izrakstītās zāles saņems viņi, taču nevar tās saņemt. Iznāk, ka pacienti un farmaceiti ir kļuvuši par sava veida ķīlniekiem.

Farmaceitiem atbildēja veselības ministra ofisa menedžeris Andrejs Panteļējevs. Viņš uzsvēra, ka pašlaik ir politiskā nostādne uz to, lai pēc pusotra vai diviem mēnešiem e-veselība strādātu nevainojami.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija jau paziņojusi, ka gatava organizēt protesta akciju e-veselības sistēmas pastāvīgo traucējumu dēļ. Problēmas sistēmā ir vērojamas ik piektdienu, turklāt ģimenes ārstiem nav laika katru reizi par tām informēt.

Ziņu lente
0