Latvijas Banka laidīs klajā "Medus" monētu

© © Latvijas BankaKolekcijas "Medus monēta"
Kolekcijas Medus monēta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākas kolekcijas monētas var salikt kopā un izveidot no tām bišu šūnas.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Šodien, 22. maijā, nāks klajā labākā inovatīvā 2017. gada monēta, vēsta Latvijas Banka.

Latvijas Banka izsludināja konkursu par inovātiskās monētas labāko dizainu 2017. gada janvārī. Konkursam tika iesniegti 42 darbi. Uzvaru izcīnīja dizainera Artūra Analta monēta "Medus".

Коллекционная монета Моя Латвия - Sputnik Latvija
Saules mūžu Latvijai: par godu valsts simtgadei tiek laista klajā jubilejas monēta

Šo konkursu Latvijas Banka organizējusi arī aizvadītajos gados, piemēram, kolekcionāriem jau pazīstami dažādi darbi: lata monēta, kas atgādina pogu, no sērijas "Millenium", 2013. gadā kaltais lats "365" un caurspīdīgā 5 eiro monēta "Zeme", kas nāca klajā 2016. gada decembrī.

Bankas preses relīzes autori atgādina, ka medum ir īpaša loma Latvijas folklorā, tas ir pārtikas, tautas medicīnas un kosmētikas produkts. "Medus monēta" ir čakluma un darba salduma simbols. Turklāt bitēm ir nozīmīga loma bioloģiskās daudzveidības uzturēšanā, un to klātbūtne ir dabas veselības rādītājs.

Apzeltītās sudraba monētas aversā atainotas bišu šūnas, kas ataino Latvijas un Rīgas jūras līča kontūras. Monētas forma ir unikāla — vairākas kolekcijas monētas var salikt kopā un izveidot no tām bišu šūnas.

Monētas kaltas Lietuvas monētu kaltuvē Lietuvos moneto kalykla. To maksimālā tirāža — trīs tūkstoši eksemplāru, cena Latvijas Bankā — 53 eiro.

Ziņu lente
0