VID par Latvijas iedzīvotāju kontu izsekošanu: godīgajiem nav jābaidās

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Valsts ieņēmumu dienests
Latvijas Valsts ieņēmumu dienests - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests (VID) neredz pamatu Latvijas iedzīvotāju uztraukumam, kuri bez mazākās sajūsmas uztvēra ziņas par viņu bankas kontu izsekošanu.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Ar banku ziņojumu palīdzību par klientiem, fiziskajām personām, kuru kontos gada apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro, Valsts ieņēmumu dienests (VID) varēs identificēt fiziskas personas ar augstu nodokļu nemaksātāja riska līmeni, raksta portāls jauns.lv.

"Dienesta rīcībā nav precīzu aprēķinu, par cik tieši personām informācija nonāks VID rīcībā, tomēr bažām par informācijas apstrādi nav pamata," — apgalvo VID.

Visu no bankas saņemto informāciju apstrādās VID elektroniskās informācijas sistēma, kura salīdzinās to ar dienesta rīcībā esošajiem datiem. Tādējādi, kā saka VID, izdosies identificēt personas, kuras, iespējams, nemaksā nodokļus pilnā apjomā.

Мужчина застегивает портфель - Sputnik Latvija
Biznesa slēgšana Latvijā: 2018. gadā iespējams rekords

Saskaņā ar VID plāniem, redzeslokā nonāks fiziskās personas, kuru konta stāvoklis neatbilst deklarējamajiem ienākumiem — ienākošas vai izejošās summas stipri pārsniedz deklarētos ienākumus. Tādējādi nodokļu inspektori cer noķert tos, kas slēpj savus ienākuma avotus, tostarp, aplokšņu algas vai nereģistrētu saimniecisko darbību.

Taču, pēc VID sacītā, tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri savus ienākumus deklarē pastāvīgi, pamata uztraukumam nav. Fakts, ka informācija par personību tiks nodota VID, vēl nenozīmē, ka automātiski tiks noteikti nodokļu pārbaudes pasākumi. Šie dati kalpo informācijas saņemšanai par tiem, kas izvairās no nodokļu nomaksas, savukārt godīgus nodokļu maksātājus sola neuztraukt ar papildu informācijas pieprasījumiem.

Atgādināsim, ka jaunie noteikumi, kuri stājās spēkā 2018. gada 18. maijā, izraisījuši negatīvu reakciju Latvijas iedzīvotāju vidū, kuri uzskata, ka iedzīvotāju bankas kontu izsekošana atgādina PSRS, savukārt tie, kuri nevēlas maksāt nodokļus, viegli atradīs alternatīvus norēķinu veidus, piemēram, ar Revolut norēķinu karti.

Līdz šī gada 1. septembrim VID saņems informāciju par klientiem, kuru atlikuma summa norēķinu kontos un pieprasījuma kontos 2018. gada 1. janvārī bija 15 tūkstoši eiro un vairāk.

Ziņu lente
0