"Izbeidziet bardaku": ap simts motociklistu aizņēmuši Jūrmalas domes stāvvietu

© Sputnik / Оксана ДжаданЛатвийские байкеры открыли мотосезон
Латвийские байкеры открыли мотосезон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baikeri sarīkojuši neplānotu akciju pret iebraukšanas maksu Jūrmalā.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Otrdien, 15. maijā, no rīta motociklisti sarīkoja neplānotu akciju pret maksas ieviešanu par iebraukšanu Jūrmalā, ko noteikusi pašvaldība. Par to vēsta Skaties.lv

Ap septiņiem no rīta baikeri savācās pie tilta pāri Lielupei, iegādājās biļetes un devās pie Jūrmalas domes, aizņemot autostāvvietu, kura paredzēta pašvaldības darbiniekiem. Kopumā savācās ap simts motociklistu.

"Mēs gribam parādīt to, ka Jūrmalas dome ir uztaisījusi kārtējo bardaku," — paziņoja Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents Aivars Freimanis.

Lieta tāda, ka Latvijā, kā jau visā Eiropā, motociklu drīkst novietot uz trotuāra, ja tas netraucē gājējiem. Tātad baikeri neieņem stāvvietas. Taču, iebraucot Jūrmalā, motociklistam līdzīgi autovadītājiem jāsamaksā, lai bezmaksas izmantotu stāvvietu. Tādēļ protesta akcija laikā baikeri apstājās mašīnu autostāvvietā, izmantojot savas tiesības uz bezmaksas vietām.

Байкеры в Риге - Sputnik Latvija
Baikeri Rīgā

"Varbūt Jūrmalas dome aizdomāsies, ka pieņemtie noteikumi ir nepareizi," — uzsvēra Freimanis.

Motociklisti arī uzsver, ka maksa par iebraukšanu – tā ir ekoloģijas nodeva, kurai jāierobežo izmešu daudzums. Tādā gadījumā, pēc baikeru domām, noteikumiem ir jābūt vienādiem visu gadu.

"Te ir runa par vienkāršu merkantilu lietu, par to, ka vajadzētu vēl no kāda papildus atņemt naudu," — uzsvēra asociācijas sekretārs Arnis Blodons.

Policisti nesaskatīja nekādus pārkāpumus akcijas rīkošanas laikā. Pie protestētājiem izgāja pilsētas mērs Gatis Truksnis, kurš pēc piecpadsmit minūšu ilgas diskusijas pieņēma viņu iesniegumu un solīja izskatīt to pieteikumu komisijas sēdē. 

Maksas iebraukšana Jūrmalā darbojas kopš 1996. gada, taču 2013. gadā tā kļuva sezonāla, no 1. aprīļa līdz 1. oktobrim. Turklāt par iebraukšanu jāmaksā visiem iebraucējiem, tostarp, operatīvo dienestu darbiniekiem – ugunsdzēsējiem un policistiem.

Байкер на трассе - Sputnik Latvija
Policija pievērš motociklistiem pastiprinātu uzmanību

2017. gadā sodi par neapmaksātu iebraukšanu papildināja Jūrmalas kasi par vairāk nekā pieciem miljoniem eiro. Par rekordistu kļuva kāds taksists, kurš iebrauca pilsētā 200 reizes, ne reizi nesamaksājot. Ir vadītāji, kuri centušies iebraukt pilsētā bezmaksas 50, 60 un 70 reizes. Viņiem visiem tika izrakstīti sodi no 2 līdz 4 tūkstošiem eiro, savukārt tam, kurš pārkāpa noteikumus 200 reizes, tika izrakstīts 10 tūkstošu eiro liels sods.

Ziņu lente
0