Īsts rekets: restoratori Latvijā sūdzas par vistu aizstāvjiem

© pexelsКуриные яйца в корзине
Куриные яйца в корзине - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Restoratori Latvijā uzskata, ka dzīvnieku aizstāvji sākuši izmantot šantāžu un apdraud uzņēmumu reputāciju.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Restorānu īpašnieki Latvijā uzskata, ka dzīvnieku aizstāvji, kuri pieprasa atteikties no sprostos turētu vistu olu iegādes, šantažē uzņēmējus, raksta Dienas Bizness.

Restorāna "3 pavāru restorāns" līdzīpašnieks Ēriks Dreibants publicējis sociālajos tīklos vēstuli, ko izsūta biedrība "Dzīvnieku brīvība". Šo situāciju viņš vērtē kā "mūsdienu reketu".

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Dzīvnieku aizstāvji iestājas pret Lietuvas olām

"Neskatoties uz vairāku mēnešu ilgiem saziņas mēģinājumiem, restorāns Restorāns 3 nav izrādījis vēlmi deklarēt dējējvistu labturību savā piegādes ķēdē, līdz ar to kavējot dzīvnieku aizsardzības attīstību Latvijā un veicinot cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Vēlamies Jūs informēt, ka drīzumā plānojam uzsākt publisku kampaņu ar mērķi informēt sabiedrību par restorāna Restorāns 3 nevēlēšanos ieviest sociāli atbildīgu dzīvnieku labturības politiku.

Aicinām restorānu Restorāns 3 neatpalikt no saviem konkurentiem un publiski izziņot dzīvnieku labturības politiku, kas paredz pilnīgu atteikšanos no sprostos dētām olām un olu produktiem (tai skaitā olu pulvera un šķidrās olu masas) ar pārejas periodu līdz, vēlākais, 2025. gadam," — teikts dzīvnieku aizstāvju vēstulē.

Dreibants uzskata, ka aizstāvji izmanto šantāžu pārrunu vietā. Viņš uzsvēra, ka pats atbalsta atteikšanos no sprostos turētu vistu olu iegādes un cenšas iegādāties brīvi turētu vistu olas, taču pēc pārrunām ar organizāciju sapratis, ka tā var piedāvāt tikai lozungus. Šefpavārs norāda, ka biedrību neatbalsta zemnieku saimniecības, tās pārstāvji nav informēti par to, kādu skaitu vistu iespējams uzturēt viena hektāra platībā utt. Kad Dreibansts piedāvājis viņiem kļūt par vidutājiem starp restoratoriem un "pareizu" olu piegādātājiem ar konkrētiem piegādes termiņiem un cenām, viņa piedāvājums ignorēts.

Kolēģi atbalstīja arī Linda Liepiņa, restorānu Wok To Walk īpašniece. Viņa pastāstīja, ka dzīvnieku aizstāvji dažkārt rīkojas rupji un neņem vērā reālo situāciju. Liepiņa uzsvēra, ka dzīvnieku aizstāvjiem paskaidrots: "laimīgo olu" visiem restorāniem Latvijā vienkārši nepietiks, turklāt nebūt ne visi var atļauties tādas olas, jo tās maksā divkārt dārgāk. Dārgajiem restorāniem tā nav problēma, taču sabiedriskās ēdināšanas vietām plašam apmeklētāju lokam šādas cenas sagādā grūtības, viņa teica.

Savukārt "Dzīvnieku brīvība" atbildēja uz restorānu īpašnieku iebildumiem, norādot, ka nevienu neesot vēlējušies iebiedēt, viņi tikai iebilstot pret sliktu attieksmi pret dzīvniekiem.

Organizācija vairākkārt izcēlusi cietsirdīgas apiešanās problēmu ar vistām fermās. Pērnā gada augustā biedrība organizēja piketu ar prasību aizliegt sprostos turētu vistu olu realizāciju.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Latvijas veikali pārtrauks sprostos dētu olu tirdzniecību

2016. gada oktobrī biedrības pārstāvji apmeklēja Balticovo piederošās fermas un publicēja foto un video ierakstus, kuros redzams, ka vistas tiek turētas briesmīgos apstākļos.

Vēlāk Balticovo pārstāvji informēja, ka "Dzīvnieku brīvība" aktīvisti uzņēmuši video periodā, kad vistas intensīvi maina apspalvojumu, tāpēc putni izskatījušies nomocīti. Kompānija apņēmās novērst pārkāpumus un uzlabot putnu uzturēšanas apstākļus fermās, kur tas vēl nebija izdarīts.

Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori pārbaudīja Balticovo putnu fermas Daugavpilī, Madonā un Iecavā un nopietnus pārkāpumus neatklāja.

Ziņu lente
0