Eiropas Padomes komisārs seko Aleksandra Gapoņenko lietai

© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandrs Gapoņenko ceļā uz tiesas zāli
Aleksandrs Gapoņenko ceļā uz tiesas zāli - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Cilvēktiesību padome seko situācijai Latvijā arestētā tiesībsarga Aleksandra Gapoņenko lietā un pat sola veikt pasākumus nepieciešamības gadījumā.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Eiropas Padomes komisāre cilvēktiesību jautājumos Dunja Mijatoviča atbildējusi uz Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes lūgumu jautājumā par "Nepilsoņu kongresa" un Krievu skolu aizsardzības štāba locekļa Aleksandra Gapoņenko arestu Latvijā, vēsta RIA Novosti.

Mijatoviča informēja, ka viņas ofiss vērīgi seko situācijai Gapoņenko lietā un darīs visu nepieciešamo, lai saņemtu visu informāciju par notiekošo.

"Tāpat mans mandāts dāvā tiesības uz noteiktiem atbildes pasākumiem, ko iespējams izskatīt atbilstoši tālākajai situācijai minētajā lietā," — teikts Mijatovičas atbildē Cilvēktiesību padomei, kas publicēta padomes vietnē.

Gapoņenko arests

Drošības policija aizturēja Gapoņenko 20. aprīlī. Nākamajā dienā aktīvists tika nogādāts tiesas zālē, kur tika sankcionēts viņa arests uz diviem mēnešiem. Gapoņenko ieslodzīts Rīgas Centrālcietumā.

Портрет Гапоненко перед дверью зала суда - Sputnik Latvija
Viedoklis
Solis pret demokrātiju Latvijā: par ko Drošības policija atriebjas Gapoņenko

Pirms tiesas sēdes Gapoņenko pastāstīja žurnālistiem, ka viņš 11 stundas turēts rokudzelžos, sists, notriekts zemē, kā arī saskrāpēts un nosmērēts.

Taujāts, ko izmeklētāji gribējuši, Gapoņenko paziņoja, ka viņiem nav patikusi tiesībsarga publikāciju popularitāte Facebook. Savu aizturēšanu viņš nosauca par "mēģinājumu apturēt cīņu krievu bērnu un viņu izglītības tiesību aizstāvībai".

27. aprīlī tiesa noraidīja apelācijas sūdzību, kas tika iesniegta ar mērķi panākt aresta nomaiņu pret citu, ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli. Tiesībsargs vēl joprojām atrodas cietumā.

Maskavas reakcija

Maskava nosodīja "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētāja arestu un aicināja EDSO reaģēt uz prettiesiskajām darbībām pret tiesībsargu.

Prezidenta Cilvēktiesību padome vērsās pie Eiropas Padomes komisāres cilvēktiesību jautājumos Dunjas Mijatovičas ar lūgumu kontrolēt situāciju un pieprasīt tūlītēju Gapoņenko atbrīvošanu, kā arī viņa pilsonisko tiesību stingru ievērošanu.

Krievijas cilvēktiesību aizstāve Tatjana Moskaļkova aicināja starptautisko sabiedrību un tiesībsargus Latvijā aizstāvēt arestēto aktīvistu.    

Ziņu lente
0