Koncerti, ekskursijas, lekcijas: kurp doties Rīgā 4. maijā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karogi
Latvijas karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā rīdziniekus un galvaspilsētas viesus sagaida bagāta svētku programma; sabiedriskais transports un autostāvvietas būs bezmaksas.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, 4. maijā, Rīgā sagatavota bagāta svētku programma, vēsta portāls riga.lv.

Galvenais pasākums "Brīvības ielas stāsti" notiks no 10:00 līdz 20:00 visā ielas garumā — no Brīvības laukuma līdz Latvijas Etnogrāfijas muzejam. Galvenās svētku platformas — Brīvības laukums, Esplanāde, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Dailes teātris, Vidzemes tirgus, VEF Kultūras pils un Etnogrāfijas muzejs.

No 4. maija plkst. 10:00 līdz 5. maija plkst. 22:00 Brīvības laukumā katrs varēs piedalīties kompozīcijas izveidošanā "Ziedu Latvija", noklausīties koncertu un apskatīt Latvijas mācību iestāžu pūšamo instrumentu orķestru defilē-koncertu (4. maijs, no 11:00 līdz 13:30), piedalīties ziedu nolikšanas ceremonijā (14:00) un izbaudīt mūzikas kolektīvu Jaunais Jāņu orķestris un Iļģi uzstāšanās (15:00-17:00).

Встреча депутатов Верховного совета после принятия декларации о восстановлении независимости Латвийской республики 4 мая 1990 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas Republikas ceturtā dzīve

Plkst. 20:30 sāksies vakara koncerts "Brīvības pieturas". Tajā uzstāsies solisti Elza Rozentāle, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Daumants Kalniņš, Juris Jope, Zigfrīds Muktupāvels, grupa "Rikši", aktieri Gints Grāvelis, Gints Andžāns, koris "Maska", diriģents Jānis Ozols. Koncertu vadīs aktieris Artūrs Skrastiņš.

Varēs doties ekskursijā ar speciālu autobusu Nr.100 maršrutā Esplanāde — Etnogrāfija muzejs — Esplanāde (no 11:00 līdz 18:00). brauciena laikā pasažierus iepazīstinās ar Brīvības ielas vēsturi un pastāstīs interesantus faktus par svarīgākajiem notikumiem, kas ar to saistīti. Autobusa atiešanas laiki izvietoti pieturās un Rīgas Satiksmes mājas lapā.

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā par valsts vēsturi pastāstīs izstāde "Latvijas gadsimts" — to varēs apmeklēt no plkst. 11:00 līdz 19:00.

Vairākās pilsētas vietās visā Brīvības ielas garumā tiks uzstādīti stendi ar mūsdienu līdziedzīvotāju atmiņām par Brīvības ielu un tās notikumiem.

"Brīvības ielas foruma" ietvaros no plkst. 12:00 līdz 18:00 varēs noklausīties lekcijas, piedalīties diskusijās un sarunās. Esplanādes teltī varēs tikties ar apzināšanās prakses instruktoru Ansi Jurģi Stabingi, filozofu Arti Sveci un politologu Ivaru Ījabu.

Latvijā populārais komponists Imants Kalniņš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Imants Kalniņš: atmodas laikā inteliģenci vienkārši izmantoja

Pie Dailes teātra apmeklētājus gaidīs izglītības programmas "Iespējamā misija" dalībnieki, "Ielas garumā" raidījuma autore Ligita Eglīte, pedagoģe-pētniece Zanda Rubene, urbāniste Evelīna Ozola. Pārtraukumos uzstāsies populāri mūziķi.

Forums notiks arī pie VEF Kultūras pils, kur iedzīvotāji varēs tikties ar antropologu Viesturu Celmiņu, pilsētas plānojuma speciālistu Nilu Balgali, ekonomisti Ņinu Lindi, "zaļā dzīves veida" pārstāvi Artūru Jansonu un ārstu Pēteri Urtānu.

Visus, kurus interesē jaunākās tehnoloģijas, gaida no plkst. 12:00 līdz 23:00 pie VEF Kultūras pils, kur notiks tehnisko inovatīvo darbnīcu darbu izstāde, meistarklases, lekcijas, nākotnes tehnoloģiju demonstrācijas un izklaides. Uzstāsies vietējie un ārvalstu mūziķi.

Tautas tradīciju cienītājus gaidīs Etnogrāfijas muzejā, kur bērni kopā ar vecākiem varēs piedalīties radošajās darbnīcās, noklausīties lekcijas par tautas tērpiem, paskatīties tautas kolektīvu uzstāšanos un paspēlēt spēles. Ieeja uz pasākumiem etnogrāfiskajā muzejā no 12:00 līdz 18:00 ir bezmaksas.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Bez PSRS uzvaras Tēvijas karā Latvijas neatkarība nebūtu iespējama

Pasākuma "Brīvības ielas stāsti" apmeklētāji tāpat varēs noskatīties izrādes. Esplanādē notiks bērnu priekšnesumi Karnevāls un kartupeļu salāti (no 12:00 līdz 18:00), Vai otra grupa mani dzird?, Kā saule gadījās?, kā arī leļļu meistarklases. Savukārt Vidzemes tirgū notiks izrāde pieaugušajiem Latvijas plānošanas institūts Dirty Deal Teatro uzvedumā (no 12:00 līdz 18:00).

4. maijā notiks arī citi pasākumi gan Rīgas centrā, gan galvaspilsētas mikrorajonos. Plašāka informācija par pasākumu dalībniekiem, laiku un norises vietām publicēta portālā www.kultura.riga.lv, kā arī bukletos, kurus var saņemt Rīgas domes apmeklētāju centrā, Rīgas kultūras centros, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs un tūrisma informācijas centros.

Bezmaksas transports un stāvvietas

Sabiedriskais transports rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem 4. maijā būs bezmaksas. Tramvaji, trolejbusi un autobusi kursēs pēc brīvdienu grafika.

Atsevišķos maršrutos tiks norīkoti paaugstinātas ietilpības transportlīdzekļi, lai pasažieriem būtu ērtāk apmeklēt svētku pasākumus.

4. maijā Rīgas Pašvaldības maksas stāvvietas, kuras apkalpo Rīgas satiksme, varēs izmantot bezmaksas. Izņēmumu sastādīs tikai pazemes stāvvietas Krišjāņa Valdemāra ielā 5a, pie Kongresu nama, kur par stāvvietu būs jānorēķinās atbilstoši spēkā esošajiem tarifiem.    

Ziņu lente
0