Policija sarīkoja ieņemšanas operāciju, lai aizturētu krievu skolu aizstāvēšanas aktīvisti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Krievu savienību atklātā vēstulē nosauca Drošības policijas rīcību par "politiskām represijām" pret krievvalodīgo tiesību aizsardzības organizācijas aktīvistiem.

RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvijas Krievu savienības partijas valdes locekli Jevgēniju Krjukovu bruņoti nezināmie centās aizturēt rehabilitācijas centra ieņemšanas laikā, kurā viņa strādā. Latvijas Krievu savienības vadība vērsās ar atvērtu vēstuli Drošības policijā, kurā pauž protestu pret Krjukovas vajāšanu, teksts publicēts partijas mājas lapā.

Jevgēnija Krjukova 31. martā bija vecāku skaitā, kuri uzstājās Vislatvijas vecāku sapulcē Rīgā, kur tika apspriestas gaidāmās izglītības reformas sekas.

Jezuītu likumi: var izmantot jebkuru valodu, ja tā ir latviešu - Sputnik Latvija
"Jezuītu" likumi: var izmantot jebkuru valodu, ja tā ir latviešu

Pēc Krjukovas sacītā, 24. aprīlī viņai piezvanīja no nezināma numura, un cilvēks, kurš sevi nosauca par inspektoru Būli, piedāvāja viņai ierasties Drošības policijā, lai aprunātos par vecāku sapulci. Krjukova atteicās ierasties policijā bez pavēstes, jo nebija pārliecināta, ka tā nav izjokošana, un palūdza atsūtīt uz viņas deklarēto adresi oficiālu pavēsti. Taču pavēsti viņa tā arī nesaņēma, savukārt 27. aprīlī policijas darbinieks atnāca uz viņas darbu — rehabilitācijas centru Vaivari. Krjukova tobrīd nebija darbā. Sekojošās dienās Krjukova piedalījās Latvijas Krievu savienības sanāksmē un pirmā maija demonstrācijā par krievu skolu aizstāvību, kur uzstājās tribīnē. Nākamajā dienā, 2. maijā, cilvēki maskās un formas tērpā bez atpazīšanas pazīmēm ielenca Vaivarus, ielauzās iekšā ar mērķi, kā uzskata Krjukova, viņu aizturēt, taču viņa jau boja aizbraukusi no Jūrmalas.

Latvijas Krievu savienība atvērtā vēstulē ar Tatjanas Ždanokas un Miroslava Mitrofanova parakstu nosauca Drošības policijas rīcību par "politiskām represijām" pret krievvalodīgo tiesību aizsardzības organizācijas aktīvistiem.

Татьяна Жданок на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Politika
Orientējamies uz cilvēkiem: Latvijas Krievu savienība vēlas nokļūt Saeimā

"Izņemot Aleksandru Gapoņenko, kurš slēptu iemeslu dēļ atrodas izmeklēšanas arestā, un Jevgēniju Krjukovu, kuru policija no visiem spēkiem cenšas aizturēt tā vietā, lai civilizēti izsauktu uz sarunu ar pavēsti, ir vēl trešais DP intereses objekts. Mēs neatklāsim šī cilvēka personas datus cerībā, ka policijai, vismaz šajā reizē, izdosies tomēr izveidot civilizētu dialogu. Tāpat mēs aicinām Drošības policiju mijiedarboties racionāli Jevgēnijas Krjukovas gadījumā un esam gatavi piedāvāt starpniecību konflikta noregulēšanas mērķos," teikts paziņojuma tekstā.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka uz sarunu Drošības policijā ar oficiālu pavēsti tika izsaukts aktīvists Degi Karajevs. Pēc aktīvista sacītā, nekādus konkrētus jautājumus viņam neuzdeva, visa saruna sliecās uz to, lai noskaidrotu, kādēļ viņš pēkšņi ķēries klāt krievu skolu jautājumam. Sputnik intervijā Karajevs atzīmēja, ka policijā viņam deva mājienu, ka viņš var aizspēlēties, un viņa satīriskajiem izlēcieniem beigās var būt sekas.

Par ko runāja Krjukova sapulcē

Krjukova — triju bērnu māte — sapulcē pauda kritiku Latvijas valstij un valdībai, kura veic skolu reformu, pilnībā ignorējot krievvalodīgo intereses.

Pikets pie Drošības policijas ēkas pret Aleksandra Gapoņenko arestu - Sputnik Latvija
Tiesībsargs Gapoņenko izbeidzis bada streiku

Krjukova savā runā paziņoja, ka valdība uz demogrāfisko un ekonomisko problēmu fona valstī "izšļaksta" uzkrājušos skādi uz Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

"Viņi baidās paskatīties acīs faktam, ka latviešu bērniem jāmācās krievu valoda. Latviešu bērni šobrīd ir nekonkurētspējīgi. Tā ir mūsdienu realitāte, taču mūsu valdība dzīvo paralēlā pasaulē, savā frustrācijā no tā, ka viens no viņu plāniem — tīrasiņu latviešu nācijas audzināšana — izgāzusies. Rezultāts — krievu bērni zina vairākas valodas, viņi ir konkurētspējīgāki. Tas ir teicams iegansts neveiksminiekiem morāli "iekost" un izteikt rupjību," pateica Krjukova.

Sapulcē viņa aicināja krievvalodīgos nesamierināties ar "svešzemnieku" statusu Latvijā un aizstāvēt savas tiesības.

"Ar jums nerunā jūsu dzimtajā valodā valsts iestādē?— Pieprasiet bezmaksas tulku! Jums uzbrūk sabiedriskajā transportā par to, ka jūs runājat dzimtajā krievu valodā?— Jāseko iesniegumam par nacionālā naida kurināšanu. Veikalā atsakās runāt jūsu valodā?— Griezieties un ejiet uz citu veikalu! Pasākums notiek tikai latviešu valodā — ignorējiet šo pasākumu. Nedrīkst izlaist nevienu necieņas gadījumu pret mūsu valodu un diskrimināciju pēc valodas pazīmes!" uzsvēra Krjukova.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis pastāstīja, ko viņam uzrakstījuši krievvalodīgie sakarā ar skolu reformu

Tāpat viņa paziņoja par to, ka kopš Šadurska reformas stāšanās spēkā skolās jārīko masveida protesta akcijas.

"Sabiedrības demokrātisko pamatu noniecināšana ir bīstama un nepieļaujama! Es vēršos pie mūsu valdības: mīļie cilvēki, pasaulē jau tā ir daudz konfliktu! Aicinu saglabāt mūsu nesen draudzīgajā valstī panākto mierizlīgumu! Vai tiešām kādam ir izdevīgs juceklis un domstarpības valstī? Vai tiešām krievvalodīgo vajāšana ir vienīgā latviešu nācijas izdzīvošanas stratēģija?" pateica noslēgumā Krjukova.     

Ziņu lente
0