Rinkēvičs: Latvija cer izveidot ES naudas izsišanas klubu

© Foto : pixabay / geraltEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Edgars Rinkēvičs uzskata, ka būšot 10-14 valstu grupa, kuras būs ieinteresētas tajos pašos ES budžeta pantos, kuros būs ieinteresēta Latvija, tas arī būs sava veida naudas izsišanas klubs.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Latvija cīnīsies par to, lai saņemtu pēc iespējas vairāk eirofondu naudas jaunā ES budžeta plāna diskusiju ietvaros 2021. — 2027. gadam. Lai kohēzijas fondi un lauksaimnieku subsīdijas netiktu samazinātas, ir ieinteresēta vesela valstu grupa, kuras arī kļūs par Rīgas sabiedrotajām, paziņoja ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs LTV7.

Eirokomisija 2. maijā prezentēja daudzgadu finanšu plāna (MFF) projektu laika periodam no 2021. līdz 2027. gadam. Eirokomisija piedāvā noteikt septiņu gadu budžeta apmēru 1,279 triljonos eiro. Ņemot vērā Brexit, EES dalībvalstīm piedāvāts palielināt iemaksas budžetā. Kohēzijas (izlīdzinājuma) fondi tiks samazināti par 7%, lauksaimniecības dotācijas — par 5%, tiešie maksājumi — par 4%. Tai pat laikā, Eirokomisija plāno ievērojami palielināt Erasmus+ programmas un Eiropas solidaritātes korpusa budžetu.

Калькулятор и евро - Sputnik Latvija
Latvija izmantos radošu pieeju eirofondu naudas saņemšanai

Tāpat Eirokomisija piedāvā ES budžeta periodā no 2021. līdz 2027. gadam  palielināt par 40% investīcijas drošībā, paaugstināt ārpolitikas izdevumus, kā arī izveidot aizsardzības fondu 13 miljardu eiro apmērā. Turklāt piedāvāts palielināt ārpolitikas finansējumu par 26% — līdz 120 miljardiem eiro.

ES budžeta finansēto aizsardzības nozares programmu papildināšanas mērķos augstākais pārstāvis piedāvā izveidot ārpusbudžeta "Eiropas miera fondu" 10,5 miljardu eiro apmērā.

Tāpat EK piedāvā gandrīz trīs reizes palielināt izdevumus — līdz 33 miljardiem no līdzšinējiem 13 miljardiem — ārējo robežu pārvaldīšanai un ar migrāciju saistītiem jautājumiem.

Eirokomisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka atzīmēja, ka tas ir pats pirmais budžeta projekts, kurš tiks apspriests apmēram gadu.

Заброшенная больница в Межапарке, Рига - Sputnik Latvija
Dombrovskis: ES vairs nedos Latvijai tik daudz naudas

"Tas nozīmē, ka līdz Sibio samitam, kurš notiks 2019. gada 9. maijā, vēlams panākt kompromisus 27 valstu starpā, lai šis budžets varētu tikt iesniegts apstiprināšanai Eiropas Parlamentā un Padomē," paskaidroja Šteinbuka.

Vēlmes var izteikt arī Latvijas pārstāvji — ministri, valsts vadītājs un eiroparlamentārieši. Ārlietu ministrs Rinkēvičš uzskata, ka budžeta apspriešanai ar gadu nepietiks.

"Protams, mēs neizmainīsim iemaksu budžetu vai nepalielināsim par 2-3 procenta daļām visā kompleksā. Taču mana pieredze rāda, ka būs apmēram 10-14 valstu grupa, kuras būs ieinteresētas par tiem pašiem budžeta pantiem, par kuriem arī mēs. Tas būs mūsu naudas izsišanas klubs," pateica Latvijas ĀM vadītājs.

Šobrīd ministrijas gaidīs detalizētu budžeta plānu katrai nozarei. Tad arī sāksies karstāko diskusiju posms.    

Ziņu lente
0