Eirodeputāts no Latvijas: Rietumeiropā garšīgāks ēdiens un labāks apģērbs

© Foto : pixabayVeikals
Veikals - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maijā sāksies metodoloģijas izstrāde pārtikas produktu testēšanai, lai izvairītos no atšķirīgas kvalitātes produktu piegādes ar vienu un to pašu zīmolu dažādās valstīs.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Eiropas Savienība arvien aktīvāk cīnās pret pārtikas produktu dubultstandartiem, maijā sāksies metodoloģijas izstrāde, pēc kuras valstis testēs pārtikas produktus, vēsta Latvijas Avize.

"Jau gadiem Latvijā raizējamies par to, ka Rietumeiropā ir labākas kvalitātes preces nekā Latvijā, nekā Austrumeiropā. Garšo labāk, mazgā labāk, drēbes ir labākas kvalitātes. Šīs atšķirības novēroju arī pati un, piemēram, kafiju esmu sākusi pirkt Vācijā, tāpat arī veļas pulveri. Atšķirība ir būtiska," paziņoja pagājušajā nedēļā speciāli šim tematam veltītajā konferencē Eiroparlamentā tās rīkotāja Inese Vaidere.

Viņa uzskata, ka nepieciešami speciāli likumi, lai izbeigtu šo diskrimināciju.

Pirmie pie "dubultās kvalitātes" produktu problēmas uzmanību piesaistīja Višegradas četrinieka valstis. Atšķirīgas desas, sierus, piena produkciju, šokolādi, maizi, dzērienus un pat piedevas no Čehijas, Ungārijas, Polijas, Slovākijas, kā arī Bulgārijas tīkla veikaliem salīdzināja ar tieši tādiem pašiem produktiem no tiem pašiem tirdzniecības tīkliem Austrijā un Vācijā. Pārbaudes rezultātā speciālisti nonāca pie secinājuma, ka kaitīgo un mākslīgo pārtikas piedevu Rietumeiropas produktos ir daudz mazāk, nekā Austrumeiropas produktos. Turklāt vācu un austriešu produkti maksāja lētāk, nekā, piemēram, čehu vai ungāru.

Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Eirokomisārs noliedz "pārtikas aparteīdu"

Arī Baltijas valstis pievienojās šīs problēmas izpētei. Tostarp, Latvijā Pārtikas un veterinārais dienests veica izmeklēšanu un atrada nenozīmīgas atšķirības starp vienādu marku importa produktiem, kuri tiek pārdoti Latvijā un citās Eiropas valstīs. Saskaņā ar PVD paziņojumu, atsevišķu produktu ražošanā tika izmantoti atšķirīgas izejvielas, dārgāka vai lētāka, taču atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju klātiene tajos netika konstatēta.

Eirokomisijā sadzirdēja neapmierināto pamatojumus, un eirokomisāre tieslietu, patērētāju tiesību un dzimumu līdztiesību jautājumos Vera Jurova paziņoja, ka Eiropas Savienības dalībvalstīs tā saucamo "dubultās kvalitātes" produktu ražošanas praksei tiks darīts gals.

EK piekrīt tam, ka atšķirīgas prasības, kuras tiek izvirzītas vienu un to pašu produktu kvalitātei dažādās savienības dalībvalstīs, rosina patērētāju mānīšanu.    

Ziņu lente
0