Par gājiena saukli pret skolu reformu iesniegta sūdzība Drošības policijā

© Sputnik / Sergey MelkonovPirmā maija krievu skolu aizstāvju demonstrācija Rīgā
Pirmā maija krievu skolu aizstāvju demonstrācija Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu nacionālisti uzskata, ka sauklis "Katram rusofobam – kārtīgu zārku" ir "antilatviska provokācija", kura kurina nacionālo naidu.

RĪGA, 3. maijs — Sputnik. Drošības policiju lūdz pārbaudīt, vai sauklis "Katram rusofobam — kārtīgu zārku" nekurina nacionālo naidu. Ar šādu pieteikumu specdienestā vērsusies Nacionālā savienība "Taisnīgums".

"Par šo antilatvisko provokāciju informēta Drošības policija. Gaidīsim reakciju," teikts savienības paziņojumā.

​Plakāts ar uzrakstu "Katram rusofobam — kārtīgu zārku" citu vidū tika izmantots bilingvālās izglītības aizstāvju akcijas gaitā, tostarp, pirmā maija gājiena laikā Rīgā. Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, šis plakāts izraisa strīdus arī pašu protesta dalībnieku vidū, taču šādos mītiņos cenzūras nav.

Latviešu nacionālradikāļi no NS "Taisnīgums" uzskata, ka šajā plakātā "termins "rusofobi" tīšuprāt attiecināts pret lielāko latviešu sabiedrības daļu, kura atbalsta visu Latvijas skolu mācību pāreju uz latviešu valodu".

"Tekstu mēs uztveram, kā tiešu aicinājumu iznīcināt šo sabiedrības daļu," uzsvēra organizācijā.

Nacionālisti lūdz Drošības policijai pārbaudīt, kas izgatavojis šo plakātu un kāda bijusi viņu motivācija.

"Lūdzam uzsākt kriminālprocesu par apzinātām darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida izraisīšanu," teikts paziņojumā.

Tāpat NS "Taisnīgums" lūdz izskaidrot, vai Latvijas Krievu savienībai ir jānes kaut kāda atbildība kā pasākuma rīkotājai.

Organizācijas tiekšanos atbalstīja komentētājs Aivars Punka.

"Ļoti pareizs priekšlikums! Bet, kur tad lielie nacionāļi — NA! Droši vien mēnesi apspriedīs koalīcijā!" uzrakstīja Punka NS "Taisnīgums" mājas lapā.

"Var rasties vēlēšanās sākt piepildīt zārkus"

Sociālo tīklu latviešu lietotāji aktīvi apspriež gan plakātu, gan pašu gājienu.

Lietotājs Māris Luste salīdzināja gājienu par krievu skolu aizstāvību ar veloskrējienu "Kritiskā massa", kurš arī notika Rīgas centrā 1. maijā.

"Īstā kritiskā masa vakar pa Brīvības ielu nebrauca ar veļukiem. Tā gāja kājām zem lozunga "katram rusofobam izturīgu zārku". Prese šo mājienu kautrīgi noklusē," uzrakstīja Luste.

​"Cerams, Drošības policija gan nekautrēsies…" uzrakstīja lietotāja Kristina Blumberga.

​Uzņēmējs Kārlis Blūmentāls pārliecināts, ka mediji rīkojušies pareizi, ka nesāka plaši stāstīt par gājienu un šādiem plakātiem.

"Nav ko tādiem pievērst uzmanību un viņus reklamēt," uzrakstīja Blūmentāls.

​Politoloģe Ilze Ostrovska uzskata, ka nedrīkst plakātu atstāt bez uzmanības, taču jārīkojas likuma ietvaros.

"Iespējams, ka šis ir tāds testa variants. Ja valsts vara nereaģēs, var rasties vēlēšanās sākt piepildīt zārkus," uzrakstīja Ostrovska.

​Gunai Skangalei ir jautājumi varas iestādēm, kuras saskaņoja gājienu.

"Latviju testē katru dienu! Vakardienas gājiens ar sarkaniem baloniem uz Esplanādi aizkavēja sabiedriskā transporta kustību Brīvības ielā. Pasākums organizēts, lai pēc iespējas vairāk būtu neapmierināto. Nez, kurš saskaņoja maršrutu Dailes teātris-Esplanāde?" vaicā viņa.

​"Komisārs Megrē noteikti nav jāsauc, visvarenā un neuzvaramā Rīgas dome turpat Daugavmalā vien ir, ar dēmonu priekšgalā un pakalpiņiem piedevās," atbildēja viņai Anita Legzdiņa.

Ziņu lente
0