Latvijā nav izdevies panākt dzimumu līdztiesību vardarbības pret sievietēm dēļ

CC0 / pixabay / Насилие
Насилие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gada laikā Latvijas sievietes ieguva vairāk zināšanu, veselības un varas, taču vardarbības viņu dzīvē arī pietiek.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Eiropas dzimumu līdztiesības institūts (EIGE) publicējis Dzimumu līdztiesības reitingu par 2017. gadu.

Simts punktus, kas nozīmē absolūtu līdztiesību, nav ieguvusi neviena ES valsts. Vistuvāk dzimumu vienlīdzībai izrādījusies Zviedrija – 82.6 punkti, ar vidējo Eiropas rezultātu 66.2. Tāpat vairāk nekā 70 punktus ieguva Dānija, Somija, Nīderlande, Francija, Lielbritānija un Beļģija. Autsaideru vidū ir Grieķija, Ungārija, Čehija, Slovākija un Horvātija.

Latvijas vīrieši nogalināja piecas savas dzīves biedrenes - Sputnik Latvija
Katra trešā Latvijas iedzīvotāja cieš no partnera vardarbības

Latvija ieguva 57.9 punktus un ieņem 17. vietu 28 ES valstu vidū. Tas ir par 17 punktiem augstāk nekā 2012. gadā, turklāt Latvija ir viena no četrām ES valstīm, kuras uzlaboja rādītājus visās sešās reitinga jomās: zināšanas, nauda, darbs, vara, laiks, veselība.

Taču datu analīze par vardarbību pret sievietēm rāda, ka viss nav tik rožaini. Vardarbības izplatības rādītājs Latvijā sastāda 38,2. Kamēr vidējais rādītājs ES sastāda 27,5 punktus (1 punkts nozīmē, ka vardarbība nepastāv, 100 – ka tā ir ārkārtīgi izplatīta).

Pēc vardarbības izplatības Latvija saņēma 23,3 punktus – 2,1 vairāk nekā vidēji ES, savukārt pēc vardarbības smaguma pakāpes – 58,4 punktus, kas ir par 11,5 vairāk nekā pārējās Eiropas Savienības valstīs.

Saskaņā ar reitinga datiem, Latvijā 38,6% sieviešu vecumā no 18 līdz 74 gadiem ir saskārušās ar fizisku vai seksuālu vardarbību. 32,1% aptaujāto sieviešu atzinās, ka ir cietušas no fiziskas un seksuālas vardarbības, taču nevienam nav par to pastāstījušas (vidēji ES – 13,4%).

Piemēram, 84,1% sieviešu, kuras cietušas no fiziskas un seksuālas vardarbības pēc tam saskārušās ar veselības problēmām. ES šis rādītājs vidēji sastāda 68,9%.

Ziņu lente
0