Pilnā gaitā pretī simtgadei: retro tramvajs pastāstīs par Latvijas vēsturi

© Photo riga.lvRetro tramvajs
Retro tramvajs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot ar 1. maiju, brīvdienās un svētku dienās Rīgā kursēs vecākais tramvaja vagons, kurā par godu Latvijas simtgadei tiks izvietotas vēsturiski nozīmīgas fotogrāfijas.

RĪGA, 26. aprīlis. Rīgā atgriežas retro tramvajs, tiek ziņots Rīgas domes portālā.

Vecākais tramvaja vagons kursēs no 1. maija līdz 31. septembrim brīvdienās un svētku dienās. Par godu Latvijas simtgadei to izrotās ar vēsturiski nozīmīgām fotogrāfijām.

Biļetes varēs iegādāties pie tramvaja vadītāja, vienas biļetes cena ir 2 eiro, bērniem līdz septiņiem gadiem brauciens ir bezmaksas.

Retro tramvajs izgatavots pēc elektriskā tramvaja parauga, kurš vairāk kā pirms simts gadiem kursēja Rīgā. Tramvaja korpuss ir darināts no metāla konstrukcijām un virsū izveidota ozolkoka apdare, savukārt dzinēja iekārtas ņemtas no orģinālā vagona. Ļoti noderēja dažas virsbūves detaļas, kuras tika atrastas kaut kādā vistu kūtī Pārdaugavā.

© Foto : riga.lvRīgas retro tramvaja salons
Салон рижского ретротрамвая - Sputnik Latvija
Rīgas retro tramvaja salons

Tramvajā ietilpst trīsdesmit pasažieri, tajā ir 18 sēdvietas.

Retro tramvaja atiešanas laiks:

Ausekļa iela — Mežaparks

9:10; 10:45; 12:30; 14:05; 15:40; 17:10

Mežaparks — Ausekļa iela

10:09; 11:54; 13:29; 15:04; 16:34; 18:19

Ainavām bagātais tūrisma maršruts

Retro tramvaja maršruts iet no Ausekļa ielas līdz Mežaparkam. Sākumā tramvajs brauc gar veco Kronvalda parku. Nākamā pietura ir Latvijas Nacionālais teātris. Tas tika atvērts 1902. gada septembrī un toreiz saucās Otrais pilsētas vai Rīgas Krievu teātris.

CC BY 2.0 / Erin Altomare / RīgaLatvijas Nacionālais teātris
Латвийский национальный театр - Sputnik Latvija
Latvijas Nacionālais teātris

Tālāk maršruts iet pa Zigfrīda Annas Meierovica bulvāri, kurš ielikts XIX gadsimta vidū. Šo nosaukumu bulvāris ieguva 1929. gadā par godu traģiski bojāgājušajam pirmajam neatkarīgās Latvijas ārlietu ministram.

Baltic Classic Rally, Балтийское классическое ралли 2017 - Sputnik Latvija
Foto
Baltijas klasiskais rallijs - 2017

Pēc tam retro tramvajs nogriežas uz Barona ielu, kura ielikta 1858. gadā Rīgas pilsētas nostiprinājumu noņemšanas laikā. Iela savienoja Vecpilsētu ar Pēterburgas priekšpilsētu pāri tiltam virs pilsētas kanāla, kļūstot par Vecpilsētas Audēju ielas turpinājumu.

No Matīsa ielas, kura pirmo reizi minēta Rīgas ielu sarakstā 1810. gadā kā Lagernaja iela, retro tramvajs izbrauc uz Miera ielu, kura ielikta 1859. gadā. Tramvajs šķērso Brasas tiltu, izbrauc cauri Čiekurkalnam, gar Pirmajiem un Otrajiem Meža kapiem un dodas uz Mežaparku. Šeit var pastaigāt pa parku, gar Ķīšezeru vai paviesoties Rīgas Zoodārzā.

Tramvajs iztaisa apmet loku pa Radio apli un seko pa maršrutu atpakaļ.

Ārzemnieki priecājas kā bērni

Kā stāsta viens no retro tramvaja vadītājiem Jānis Ločmelis, šī transportlīdzekļa vadīšana atšķiras no mūsdienu tramvajiem. Retro tramvajā nav nekādas elektronikas, viss balstās uz vagona vadītāja ātrās reakcijas un bremzēšanas ceļa noteikšanas, kurš jaunajiem tramvajiem ir īsāks.

© Photo riga.lvRīgas retro tramvaja vagona vadītājs
Вагоновожатый рижского ретротрамвая - Sputnik Latvija
Rīgas retro tramvaja vagona vadītājs

Lai cik tas nebūtu brīnumainu, retro tramvajs ne vienmēr sagaida pozitīvu reakciju.

"Vietējie reizēm ir pilnīgs pretstats, spēj mani novest pat līdz asarām. Gadījies pat dzirdēt vārdus: "Kas tā par grabažu atbrauca!"," atceras Ločmelis.

Toties ārzemnieki vienmēr ir sajūsmā par tramvaju. Ločmelis pastāstīja par to, kā vienreiz vedis japāņu biznesmeņu delegāciju.

"Man bija sajūta, ka viņi no sajūsmas satvers tramvaju  rokās un sāks cilāt to augšup. Gribēja zināt, cik tramvajs vecs, kas to taisījis, kas ar to brauc. Bija izbrīnījušies, ka nekur citur tādas retro lietas neesot redzējuši," teica vagona vadītājs.

Savukārt septiņdesmitgadīgs vīrs no Skotijas pat atsūtīja pateicības vēstuli.

"Runājot par retro tramvaju, man personīgi vislielākais gandarījums ir tad, kad iekāpj bērni, — viņiem no prieka acis lielas kā pogas," atzīmēja Ločmelis.

Pieaugušie bieži zobojās par to, ka tramvajā biļetes tiek izsniegtas no mūsdienīgas iekārtas.

"Būtu lieliski, ja varētu izsniegt noplēšamās biļetes kā senos laikos," pateica vagona vadītājs.    

Ziņu lente
0