Tiesībsargs Gapoņenko izbeidzis bada streiku

© Sputnik / Sergey MelkonovPikets pie Drošības policijas ēkas pret Aleksandra Gapoņenko arestu
Pikets pie Drošības policijas ēkas pret Aleksandra Gapoņenko arestu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas centrālajā cietumā ieslodzītais aktīvists un tiesību aizstāvis Aleksandrs Gapoņenko izbeidzis protesta bada streiku.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Saskaņā ar ieslodzījuma vietu pārvaldes informāciju, tiesību aizstāvis, "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētājs un Krievu skolu aizstāvības štāba loceklis Aleksandrs Gapoņenko otrdienas vakarā, 24. aprīlī, izbeidza bada streiku, vēsta Baltnews.lv.

Pēc aizturēšanas Gapoņenko ziņoja, ka dzeršot tikai ūdeni protesta kārtā pret Latvijas drošības iestāžu visatļautību.

Sabiedrības cilvēks Vladimirs Lindermans iepriekš publicēja savā Facebook lapā ziņojumu par to, ka Gapoņenko advokātam izdevies apstrīdēt lēmumu par tiesību aizstāvja arestu un atkārtoti tas, iespējams, tikšot izskatīts jau piektdien, 27. aprīlī. Tāpat Lindermans paziņoja, ka, ja lēmumu par Gapoņenko arestu atstās spēkā, advokāts iesniegs sūdzību ECT.

"Aleksandrs sūta visiem sveicienus. Jūtās modrs, gatavs cīņai," uzrakstīja Lindermans.

Drošības policija aizturēja tiesību aizstāvi Gapoņenko piektdien, 20. aprīlī. Sestdien no rīta, 21. aprīlī, viņu nogādāja tiesas sēdē, kur tika sankcionēts viņa arests uz diviem mēnešiem. Aktīvistu nosūtīja uz Rīgas centrālo cietumu. Atbildot uz jautājumu par to, ka no viņa vēlējās izmeklētāji, Gapoņenko paziņoja, ka viņiem nepatika viņa Facebook publikāciju popularitāte.

Tiesību aizstāvis tāpat atzīmēja, ka aizturēšanas laikā viņu sita un citās visādos veidos pazemot. Viņš sauca savu aizturēšanu par mēģinājumu apturēt cīņu par krievu bērnu un viņu izglītības tiesību aizsardzību.

Aiza starp politiku un demokrātiju Latvijā

Krievijas ārlietu ministrijā pauda raizes sakarā ar Gapoņenko arestēšanu un rupju spēka metožu izmantošanu pret viņu no policistu puses. Rīcību attiecībā pret Gapoņenko Krievijas diplomātiskajā pārstāvniecībā nosauca par Eiropas Savienības pamatprincipu un universālo un Eiropas starptautisko likumu dokumentu pārkāpumiem par cilvēktiesībām un nacionālo mazākumtautību tiesībām, kura demonstrē dziļu aizu starp paziņojumiem par uzticību demokrātijas vērtībām un reālās politikas metodēm.

Krievijas pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs - Sputnik Latvija
Krievijas aicinājusi EDSO reaģēt uz Gapoņenko arestu

Krievijas ĀM Tautiešu lietu departamenta vadītājs Oļegs Maļginovs uzsvēra, ka tiesību aizstāvja arestēšana ir "demonstratīva visu Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju iebiedēšanas akcija, it īpaši to, kuri iestājas par krievvalodīgās izglītības aizstāvību valstī".

Turklāt Krievijas aicinājusi EDSO reaģēt uz krievu skolu aizstāvja arestu un uz "policijas vardarbību" attiecībā pret viņu.

Latvijas sabiedrības organizāciju pārstāvji arī nosodīja Gapoņenko arestu. Savukārt Latvijas Krievu savienība paziņoja, ka centīsies panākt slepenības atcelšanu "Gapoņenko lietai" un tiesību aizstāvja atbrīvošanu.    

Ziņu lente
0