Gasparjans: latvieši meklē pērkamus krievus

© Sputnik / Sergey MelkonovЛенточки в цветах латвийского флага
Ленточки в цветах латвийского флага - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes izdomājušas ieganstu, ar kura palīdzību viņi var vēl plašāk izvērst rusofobu kampaņu valstī, pastāstīja politologs Armens Gasparjans.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Latvijā nodibināta sabiedriskā organizācija – Krievu pilsoniskās sabiedrības veicināšanas un krievu emigrantu atbalsta asociāciju (AREM). Tās iniciatīvas grupā strādā gan Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji, gan arī Krievijas politiskās emigrācijas pārstāvji. Jaunās organizācijas pasludinātais mērķis – "apvienot Latvijas Republikai lojālus krievus" un atbalstīt civilo sabiedrību Krievijā.

Флаги стран Балтии на променаде - Sputnik Latvija
Propaganda nav padarījusi Baltijas valstu iedzīvotājus par rusofobiem

Žurnālists un politologs Armens Gasparjans tuvāko ārvalstu un Baltijas valstu notikumu iknedēļas apskatā radio Sputnik pastāstīja, ka tamlīdzīgas organizācijas dibināšanas iecere nebūt nav jauna, jo jau pagājušā gadsimta 20. gados daudzi krievi, kuri dzīvoja Baltijā, bija noskaņoti ļoti naidīgi pret boļševikiem un organizēja lielu skaitu savienību, starp kuru uzdevumiem bija cīņa ar padomju varu.

Gasparjans atzīmēja, ka emigrantu apvienību darbība sagādājusi ne mazumu raižu varai – bieži vien tādu biedrību locekļi nodarbojās ar diversijām. Politologs atzīmēja, ka vēsture mēdz atkārtoties, un ar to skaidrojama tamlīdzīgu emigrantu sabiedrību kārtējā parādīšanās.

Gasparjans atgādināja arī par "Brīvās Krievijas forumu", kas pastāv Lietuvā, un atzīmēja, ka tamlīdzīga organizācija Latvijā varētu kļūt par iemeslu zināmai konfrontācijai, kas pastāv starp Baltijas valstīm – ja vienai valstij kaut kas izdevies, otra noteikti ies tās pēdās. Taču Latvijā emigrantu skaits no Krievijas nav tik liels, tāpēc viņiem nācās meklēt kolaboracionistus no šeit dzīvojošo krievu vidus.

"Ieraugot jaunumu par tādas organizācijas dibināšanu, es klusiņām nopriecājos, jo līdz šim latvieši apgalvoja, ka ar krieviem vispār nav par ko runāt, ka viņi visi par to vien sapņo, kā iznīcināt vēsturisko latvisko valstiskumu. Es pieļauju, ka atradīsies pāris pērkamas dvēseles, kam sakārosies apbalvojumu vai sametīsies bailes, ka viņus iesēdinās, un viņus tūlīt sāks reklamēt, translēt caur viņiem informāciju par veselas struktūras izveidi, kura it kā apdraud Putina režīmu," – paskaidroja Gasparjans.

Politologs atzīmēja, ka šie cilvēki varētu būt līdz šim nevienam nepazīstami, taču kļūs populāri, pateicoties internetam un sociālajiem tīkliem. Pēc Gasparjana domām, AREM varētu kļūt par aizsegu, kuri piesegs Latvijas valdības reālās rusofobās darbības, piemēram, bērnudārzu vajāšanas, ko itin labi var sākt novērot Drošības policija, bīstoties, ka bērni nerunā latviski.

Pie tam, pēc politologa domām, denunciācijas rakstīs paši latvieši, tie paši audzinātāji tajos pašos bērnudārzos.

"Kad notika kaunpilnā un daudzējādā ziņā noziedzīgā cilvēku deportācija no Baltijas, denunciācijas rakstīja vietējā publika. Un arī te visu darīsi savējie un vēl leposies ar to, ka valsts viņiem uzticas. Tā ir tradīcija," – noslēgumā atgādināja Gasparjans.

Ziņu lente
0