Vienkāršāk izmest: Zemgalē nav kur nodot vecās riepas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš brīža, kad Zemgalē atcēla bezmaksas veco riepu nodošanu, tās sākuši izmest kur pagadās.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Zemgalē vairs nevar bezmaksas nodot vecās riepas, tādēļ tās bieži izmet krūmos vai mežmalās, vēsta TV Spektrs.

Platformas atkritumu šķirošanai Jelgavā kā arī citos Zemgales novados parādījās pirms gandrīz 10 gadiem. Kopā ar plastmasas pudelēm, stiklu un citiem pārstrādājamiem atkritumiem tur agrāk varēja bezmaksas nodot četras jebkāda izmēra vecas riepas. Taču iepriekšējais partneris pārtrauca darbu pēc Valsts vides dienesta uzliktā soda, un situācija mainījās.

Atkritumi - Sputnik Latvija
Lai neiznāk kā ar OIK: iepakojuma depozīta sistēma ir jāpārdomā

"Apzinoties situāciju, citi sadarbības partneri prasa par riepu savākšanu naudu, un mēs bijām spiesti segt tos izdevumus un prasīt naudu no iedzīvotājiem," pastāstīja Aleksejs Jankovskis, Zemgales EKO kompānijas valdes loceklis.

Jelgavā par četrām vecām riepām būs jāmaksā 7-10 eiro (atkarībā no izmēra), un, pēc uzņēmuma sacītā, interesentu kļuva ievērojami mazāk. Vairs nekādas riepas neņem arī Bauskā. Bezmaksas riepas vairs nepieņem arī Dobelē. Iemesls tas pats — nav kur nodot.

"Par ļoti lielām naudām aiziet. 3-4 lielās kombaina riepas ir jau 150 eiro, un tāpēc mēs neņemam šajā gadā vairs lielās riepas. Mēs ņemam līdz 17, nu vēl kādu džipu riepu paņemam," paskaidroja Dobeles KUK vadītājs Ivars Spole.

Tādēļ vecās riepas bieži izrādās izmestas pļavās vai mežos.

"Kaut kāda zināma sāpe par to mums ir, bet masveidā no šīs situācijas esam izvairījušies. Mums palīdz acīgie cilvēki, un mums ir SOS sistēma, kas ļoti labi darbojās," uzsvēra Hardijs Verbelis, Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors.

Мусор - Sputnik Latvija
Latvija pieņem atkritumus no Lielbritānijas, bet eksportē – uz Vāciju

Bezmaksas šobrīd Zemgalē var nodot riepas tikai Salgalē — tur atrodas pārstrādes uzņēmums, kura vairāku pārkāpumu dēļ vairākkārt nokļuvusi Valsts vides dienesta redzeslokā.

"Viņi ir palielinājuši patreiz pārstrādāšanas jaudas, un vismaz šo uzņēmumu mēs pastāvīgi kontrolējam. Mēs arī šos daudzumus kontrolējam, un labāk tomēr ir tur un aiz žoga nekā kaut kur mežā," piebilda Verbelis.    

Ziņu lente
0