Kopti kapi tramvaju vietā: Elksniņš kritizē valdību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils ar lielāko prieku iegādātos Eiropas tramvajus, nevis Krievija, taču tam pilsētai ir nepieciešama valdības un Eiropas fondu atbalsts, uzskata pilsētas domes deputāts Andrejs Elksniņš.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Daugavpils domes deputāts Andrejs Elksniņš kritizēja valdību, Saeimu un Drošības policiju (DP) par paaugstinātu interesi pret tramvaju iegādi Daugavpilī.

Aprīļa sākumā kļuva zināms, ka par Daugavpils tramvaju iegādes konkursa uzvarētāju kļuva Lietuvas uzņēmums Railvec, kurš piedāvājis pilsētai Tveras vagonu rūpnīcas tramvajus. Daugavpils mērs Rihards Eigims paziņoja, ka tramvaju krieviskā izcelsme nedrīkst būt par iemeslu konkursa pārtraukšanai, jo pilsētai ir nepieciešami transportlīdzekļi.

Андрей Элксниньш - Sputnik Latvija
Elksniņš atstādināts no Daugavpils mēra amata

Taču drīzumā izraisījās skandāls: DP norādīja, ka, izvēloties pakalpojumu piegādātāju, pašvaldībai jāpievērš uzmanība ne tikai cenai, bet arī reputācijas riskiem. Sabiedriskā transporta iegāde no ražotāja, kurš nav Eiropas Savienības vai NATO loceklis, turpmāk var nelabvēlīgi ietekmēt nacionālās intereses.

Eirodeputāts no Latvijas Artis Pabriks arī bija sašutis par Krievijas tramvaju iegādi.

​​"​Skatos NP, vai tiešām mums trūkst draudzīgu, sabiedroto valstu, kuras var ražot tramvajus vai pacelt Latvijas rūpniecību kopuzņēmumā? Cena nav vienīgais kritērijs gandrīz nekad," uzrakstīja viņš Twitter.

Taču sociālā tīkla lietotāji uzreiz viņam atgādināja par neapskaužamo mašīnbūves rūpnīcu likteni Latvijā.

​"Latvijas rūpniecības kopuzņēmumu "veiksmes" stāsti, piemēram — RVR, Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca. Arti, Jūs kādā realitātē dzīvojat?:) Varbūt no lēti motivējošās, lepnumu radošās karaļvalsts atgriežaties Latvijā?:)."

Bijušais Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš sašutis par šādu valdības, deputātu un DP interesi pret tramvaju iegādi, laikā, kad Latgale, kuras galvaspilsēta ir Daugavpils, kļūst nabaga.

"Ja valsts paredzētu lielāku atbalstu Latgalei, kur jau ir notikusi ekonomiskā un sociālā katastrofa, tad arī varbūt tramvajus nevajadzētu pirkt vispār. Jo arī pašreizējie tiktu laikus laboti un nesabruktu. Šādas ažiotāžas nebūs pat tad, kad šie darbiņi pirka bruņutransportierus un visādus lūžņus simtiem miljonu eiro vērtībā," uzrakstīja viņš savā Facebook.

Atbildēja viņš arī uz Pabrika jautājumu — kādēļ tad nepērkam tramvajus no ES vai NATO sabiedrotajiem, neskatoties uz cenu.

Депутат Сейма Латвии Андрей Элксниньш - Sputnik Latvija
Daugavpils mērs raksta Facebook latgaļu valodā

"Daugavpils labprāt iegādātos Spānijā, Čehijā, Polijā, Šveicē vai Vācijā ražotus tramvajus. Bet tādēļ — būtu pienācīgi jāatbalsta mūsu reģions. Šobrīd, pilsētai tiek vien pabiras pēc Eiropas finansējuma pārdales ZZS pašvaldībām — Liepājā, Ventspilī un Jelgavā," uzrakstīja Elksniņš.

Kritizēja viņš arī attieksmi pret Latgali un Daugavpili kā pret kaujas lauku ar mītiskiem "Krievijas draudiem".

"Daugavpils pie jebkāda izdomāta iegansta un kad jums labpatīkas kļūst par nacionālās drošības apdraudējumu. Vai tie būtu Krievijas tramvaji vai Krievijas tranzīts," uzrakstīja viņš.

"Jums Latgalē ir tikai kapiņi sakopti vajadzīgi?" noslēdza savu publikāciju Elksniņš ar retorisku jautājumu.    

Ziņu lente
0